Važno je kvalitetno i sustavno upravljati IT imovinom tvrtke!

Danko Selak Konferencije, Sajmovi

Upravljanje IT imovinom, osobito onom softverskom, i u Hrvatskoj postaje sve značajniji dio IT slagalice svake ozbiljne tvrtke, osobito iz perspektive rukovodećih kadrova ili što bi Englezi rekli C-Level menadžera. Naime, softveri danas predstavljaju kralježnicu poslovanja svih ozbiljnih tvrtki, a kvalitetnim odabirom i kontinuiranim upravljanjem tim resursima tvrtke mogu značajno optimizirati poslovne procese te ostvariti ozbiljne uštede. S obzirom da je to jedna od važnih usluga koje Perpetuum svojim korisnicima pruža, sudjelovali smo na godišnjoj konferenciji IAITAM-a u Dublinu. International Association of Information Technology Asset Managers (IAITAM), međunarodno je udruženje koje okuplja tvrtke koje se bave upravljanjem IT resursima, velike proizvođače softvera, te kompanije koje se bave razvojem specifičnih rješenja za upravljanje IT imovinom, i samim tim vodeći je autoritet za ovaj nišni dio IT industrije. 

Automatizacijom se bave svi

IAITAM je tako na dvodnevnoj konferenciji u Dublinu okupio dvjestotinjak sudionika iz 27 zemalja, sve vodeće proizvođače softvera, te najvažnije igrače na tržištu softverskih rješenja za upravljanje IT imovinom. Što kroz predavanja, što u neposrednoj komunikaciji, cijelu je konferenciju obilježilo zanimljivo natjecanje tvrtki poput Snowa, Eracenta, Flexera Software, Aspere, CA i drugih, koje su sve odreda pokušavale pokazati i dokazati da je upravo njihovo rješenje za automatizaciju procesa upravljanja imovinom – najbolje. Iz našeg kutka svijeta, u kojem ova usluga tek dobiva na važnosti, valja reći da svijet grabi velikim koracima naprijed i razvija ozbiljne alate za upravljanje svim IT resursima. No isto tako moramo naglasiti da su predstavljena rješenja primarno  namijenjena razgrananim poslovnim sustavima sa stotinama lokacija i tisućama ili desecima tisuća računala, te da njihova implementacija stoji stotine tisuća eura. 

Softver je ključan

No razveselile su me dvije stvari. Prva je ta što su konačno (gotovo) svi proizvođači prepoznali softversku imovinu kao ključnu, pa shodno tomu razvijaju rješenja koja podržavaju sve Software Asset Mangement (SAM) procese dok hardverski inventar promatraju kao dio te slagalice. Drugo što me obradovalo je najava nekolicine proizvođača da će predstaviti i ponuditi  „scale-down“ paketirane verzije svojih rješenja, koje će biti izuzetno zanimljive i tržištima poput našeg. Perpetuum je dakako tijekom konferencije ostvario kvalitetne kontakte sa nekoliko tvrtki čija rješenja za upravljanje softverskom imovinom testiramo i evaluiramo.

Utjecaj SAM-a na poslovanje

Što se predavanja tiče, fokus konferencije ove godine (lani, podsjećam, glavna tema bila je SAM u kontekstu informacijske sigurnosti, op.a.) bio je na važnosti i utjecaju SAM modela i procesa na sve segmente upravljanja poslovanjem i na njegov končani rezultat. Jako puno riječi je bilo i o računarstvu u oblaku, odnosno o tome kako je Cloud promijenio metriku i načine implementacije SAM procesa u tvrtkama. Zanimljivo je zapravo koliko su te dvije teme - upravljanje IT imovinom i Cloud computing - iako, naoko, različite, prilično isprepletene. O toj temi bi se dalo dosta izreći i napisati pa ako u budućnosti pohodite koji od Perpetuumovih besplatnih seminara koji se periodički održavaju u Zagrebu, nemojte se začuditi ako bude pokoja riječ i na ovu temu.

Danko Selak

Pročitajte više: Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje