Što će nama SAM? Mi to možemo sami!

Perpetuum Mobile Baza znanja, Tips'N'Tricks

Što će nama SAM? Mi to možemo sami!

Znate li koliko vaša tvrtka troši na licence i softver? A koliko će još morati potrošiti u budućnosti? Upravo je to ono čime se bavi SAM ili Software Asset management.

Ukratko, radi se o načinu upravljanja softverskom imovinom na način da se osigura učinkovito upravljanje i zaštita softverske imovine unutar tvrtke kroz sve faze njenog životnog ciklusa. Pojednostavljeno, SAM povezuje ljude, procese i tehnolgije kako bi se osigurala kontrola i optimizacija korištenja softvera u organizaciji.

SAM - iskoristi što imaš i uštedi

Svakoj je tvrtki ili organizaciji u interesu da uštedi i ne plaća nepotrebno ono što joj ne treba i neće koristiti. Uvođenjem SAM strategije točno se zna što čini softversku imovinu, tko ju koristi i za što te se eliminiraju nepotrebni troškovi i štedi novac boljim korištenjem postojećih i budućih licenci.

Osim toga, dobro osmišljena SAM strategija poboljšava sigurnost jer identificira slabosti i neažurirane programe unutar tvrtke, ali i upozorava na usklađivanje s važećim standardima i pravnim propisima.

10 razloga ZA uvođenje SAM-a

1) Pozitivno se odražava na poslovne rezultate

Svi vole uštede, a uvođenjem SAM-a mogu se ostvariti uštede u IT odjelima i do 50 posto i to kroz manji trošak za kupovinu softvera i efikasnije upravljanje licencama.

2) Povoljnije cijene softvera

Ne samo da štedite jer kupujete manje, već razvijate bolji odnos s dobavljačima softvera te tako stvarate podlogu za pregovaranje kod ugovaranja kupovine licenci.

3) Bolja kontrola

Bez obzira da li je vaša tvrtka samostalna ili dio korporacije, SAM olakšava praćenje i zadovoljavanje regulatornih zahtjeva, eliminira opasnost od korištenja nelegalnog softvera, centralizira nadzor i omogućava upravljanje sigurnosnim kopijama i procesima.

4) Veća efikasnost

Nije puka floskula. Korištenjem SAM-a efikasnije se troše sredstva namijenjena IT-u, a to se onda i prelijeva na druge odjele koji postaju efikasniji zbog bolje organizacije.

5) Zadovoljni zaposlenici

SAM omogućava svakom zaposleniku da u pravom trenutku ima na raspolaganju točno onaj alat koji mu treba. Od upravnog odbora i menadžera pa do ljudskih resursa i nabave, bez obzira o kojem se alatu radi.

6) Kvalitetnije poslovanje

Uvođenje SAM-a automatizira i standardizira poslovne procese, a optimatizacija softvera pretvara usporeno poslovanje u dinamično, proaktivno i fleksibilno.

7) Nema zastarjelih programa

SAM strategija osigurava maksimalnu iskorištenost softvera te eliminira praksu obnavljanja licenci za one programe i aplikacije koje su zastarjele i više se ne koriste.

8) Korak ispred konkurencije

Pravovremeno planiranje i nabava licenci te učinkovitije korištenje softvera mogu značiti korak naprijed na konkurentnom i dinamičnom tržištu i pružiti vam stratešku prednost pred konkurencijom.

9) Povećana vrijednost

Uštede koje su izravan rezultat dobre SAM strategije i kvalitetnije upravljanje softverskmo infrastrukturom omogućuju fleksibilnije poslovanje. To direktno utječe i doprinosi ukupnom financijskom rastu i povećanju vrijednosti tvrtke.

10) Kamen temeljac za budućnost

Dobro upravljanje softverskom imovinom kamen je temeljac za budući rast i razvoj svake tvrtke jer omogućava planiranje kupovine točno onog softvera i aplikacija koji je potreban za rad, a ujedno osigurava i da oni koji nabavljaju softver znaju kakvu korist njegovo korištenje donosi.

Jednostavna SAM optimizacija

Izrada SAM strategije jednostavna je, pogotovo ako vas kroz cijeli proces vode certificirani savjetnici i partneri poput onih kakvi rade u Perpetuum Mobileu.

Za početak je potrebno izraditi inventar softverske imovine korištenjem specijaliziranih alata. Potom organizirati licence i dokumentaciju kako bi se mogli stvoriti standardi i procedure za sve faze životnog ciklusa softvera. Na kraju, redovita provjera i održavanje inventara te edukacija zaposlenika osigurati će provođenje SAM strategije i u budućnosti.

Obratite nam se s povjerenjem, a mi ćemo vam pomoći savjetom, implementacijom i podrškom pri uvođenju SAM strategije u vašoj tvrtki.