Što AI zapravo može i što njegov razvoj znači za developere

Perpetuum Mobile Tehnologije
Što AI zapravo može i što njegov razvoj znači za developere

Ne tako davno umjetna inteligencija (artificial intelligence - AI) bila je tek predmet teorijskih rasprava i klasična tema spekulativne fikcije, ali u današnje vrijeme ubrzanih promjena došli smo do točke kada je jasno da će AI snažno promijeniti tehnološki sektor, tržište rada i svakodnevni život.

Što je zapravo ta famozna umjetna inteligencija? Općeprihvaćena definicija ne postoji, ali tim pojmom obično se opisuju umjetni, odnosno neživi sustavi koji pokazuju neki oblik “inteligencije”, odnosno snalaženja u novim okolnostima i uvjetima te uče na temelju iskustva i prikupljanja novih informacija. Istodobno, riječ je o području računalnih znanosti koje se bavi razvojem i proučavanjem takvih sustava te njihovom praktičnom primjenom.

AI je već ovdje

Umjetna inteligencija zapravo je ovdje već neko vrijeme; “krije se” iza Facebookovih i Googleovih algoritama, prati što radite na društvenim mrežama i gledate na Netflixu, prepoznaje lica na fotografijama, odlučuje koje ćete oglase vidjeti dok surfate internetskim bespućima te omogućuje mnoge druge online aktivnosti koje već uzimamo zdravo za gotovo.

Istodobno, AI je ključna karika za učinkovito funkcioniranje digitalnih asistenata kao što su Siri ili Cortana, ali i cutting-edge tehnoloških rješenja poput samovozećih automobila. I to je tek početak. Pametni softveri moći će uskoro sami sebi postaviti “dijagnozu” i samostalno se oporaviti od kvarova, a očekuje se da će umjetna inteligencija, među ostalim, znatno poboljšati energetsku učinkovitost, planiranje kapaciteta, performanse IT sustava te upravljanje troškovima i budžetima.

Međutim, jedno od gorućih pitanja u posljednje vrijeme je kako će strojno učenje i pametni algoritmi utjecati na posao developera i programera. Hoće li uskoro biti uobičajeno da umjetna inteligencija samostalno piše kod i razvija novi softver - bez ikakve ljudske asistencije? Hoće li tehnologija budućnosti svesti developere tek na nadzornu ulogu ili ih potpuno isključiti iz cijele priče? 

AI

Ovdje ipak treba imati na umu da razni medijski napisi i tumačenja istraživanja dolaze s popriličnim senzacionalističkim primjesama. Ne, nismo još ni blizu situaciji koja bi stvorila scenarij iz "Terminatora" ili "Matrixa", i teško da će se tako nešto uopće dogoditi (fikcija je ipak fikcija). Da, umjetna inteligencija uzdrmat će tržište rada i sasvim sigurno neke poslove učiniti nepotrebnima, ali to ne znači nužno i da će ljudski doprinos postati potpuno nepotreban.

Štoviše, pojedini analitičari i stručnjaci na cijelu temu gledaju s popriličnom dozom optimizma, očekujući kako će razvoj umjetne inteligencije omogućiti developerima veću razinu produktivnosti, kreativnosti i inovativnosti u radu. Naravno, predviđanje budućnosti, čak i one bliske, uglavnom je nezahvalan posao jer, u konačnici, uvijek se pojave određeni faktori koje nitko ne očekuje, što posebno vrijedi za turbulentni tehnološko-računalni sektor.

Naša mišljenja i očekivanja

A što o svemu misle Perpetuumovci? Koja su njihova iskustva i očekivanja? Generalno, naši kolege smatraju kako će AI zasigurno ubrzati i olakšati posao te se nadaju pozitivnom utjecaju i većoj slobodi, kao i kreativnosti developera pri kreiranju kompleksnih sustava.

“Nedavno sam pročitao veoma zanimljiv članak vezan uz tu temu, pod nazivom "Humanitiy's Last Invention", koji zorno prikazuje napredak umjetne inteligencije i strojeva koji su sve prisutniji u našoj okolini. U smislu utjecaja na development, posao će se definitivno ubrzati i olakšati. Svaki kompleksniji riješen problem proizvodi framework za jednostavniju implementaciju pri sljedećem projektu, tako da se u skorije vrijeme može očekivati i određeni sofisticiraniji AI koji će pokušati povezati parcijalno riješene probleme i ukomponirati ih u finalni proizvod. Prema mojoj procjeni, kraj ljudskog developmenta bit će taj takozvani 'humanitiy's last invention'", smatra razvojni inženjer Mario Trupković.

“AI će definitivno olakšati i ubrzati development. Ostaje za vidjeti hoće li se to odraziti i na ukidanje određenih radnih mjesta, no ja smatram da neće. Ako bude tako zamišljen u IT sektoru, AI će biti samo koristan produžetak za developere”, kaže UI/UX designer Zvonimir Dimovski

Razvojni inženjer Mario Erhard također smatra kako će umjetna inteligencija developerima olakšati i ubrzati posao: “Mislim da će imati pozitivan utjecaj na struku, a i na same ljude.”