Samo za tvoje oči: Kuda idu povjerljivi e-mailovi?

Perpetuum je uspješno proveo pilot projekt enkripcije elektroničke pošte za klijenta iz financijskog sektora.

Cilj

Sigurnost internetske komunikacije i zaštita podataka od ključne su važnosti u digitalnom okruženju, pogotovo kada je riječ o institucijama i kompanijama koje djeluju unutar financijske industrije. Jedna međunarodna tvrtka za inovativna platna rješenja angažirala nas je za zadatak kriptiranja odlaznog i dolaznog e-mail prometa kako bi se u konačnici povećala razina sigurnosti osjetljivih poruka poslovne komunikacije.

Rješenje

U sklopu ovog pilot projekta implementirali smo Symantec Encryption Management Server (SEMS), napredno Symantec-ovo rješenje za zaštitu i šifriranje podataka namijenjeno korporativnim korisnicima. Prije njegova uvođenja, korisnik je imao klasifikaciju e-mail poruka kroz TITUS produkt te se pojavila potreba za kriptiranje svih e-mail poruka obilježenih sa strogom klasifikacijom. 

Nakon implementacije SEMS sustava kriptiranja, svaka e-mail poruka koja ima dodanu klasifikaciju prolazi kroz Symantec Encryption Management Server, pri čemu se za svakog vanjskog korisnika sada kreira entitet na serveru s odgovarajućim digitalnim ključem. Krajnji rezultat je, naravno, daleko sigurniji protok osjetljivih poruka i naprednija zaštita komunikacije povjerljive prirode. Prolaznost e-mail poruka u slučaju nedostupnosti SEMS poslužitelja osigurava konfigurirana visoko-dostupnost te redundantnost od strane SEMS sustava i F5 u Weighted round robin konfiguraciji. 

Važno je naglasiti da je primjena ovakve zaštite e-mail poruka za krajnjeg korisnika vrlo jednostavna, odnosno da nimalo ne narušava iskustvo korištenja e-mail komunikacije. E-mail poruke i dokumenti koji su označeni odgovarajućim sigurnosnim oznakama (primjerice „Povjerljivo“ i slično) automatski se štite kriptozaštitom u prometu internetom te se zaštita uklanja kad primatelj otvara poruke i dokumente.