Predstavljamo Perpetuumovce - Marko Plevnjak

Perpetuum Mobile Perpetuum tim, Upclose & Persona

Čini se kako u Perpetuum Mobileu rade samo pravi “perpetuum mobile” jer kako inače objasniti da smo se samo okrenuli oko sebe i pronašli još jednog našeg člana koji je stalno u pokretu.

Marko Plevnjak za sebe voli reći da je sistemaš, amaterski fotograf i biciklist, ali i da ne voli baš sve što vole mladi. U našem malom kolektivu radi kao sistem inženjer te se primarno bavi Microsoft i Symantec tehnologijama, a sustave mrežnog faksiranja poput OpenText RightFaxa ima u malom prstu.

No, kad ne sjedi za računalom u uredu sjedi na - biciklu.

“Bicikl sam dobio na poklon prije otprilike 4 godine i počeo ga voziti sve više i više i više...”, priča Marko koji je nakon toga otkrio ljepote dugih vožnji biciklom.

“Uz vožnje na Sljeme, otkrio sam i da postoje tamo neke biciklijade te sam krenuo lagano s time. Prvo je bio uspon na Sv. Geru gdje su mi na vrhu gotovo popustile noge te sam se jedva zadržao nakon silaska s bicikla. Druga je bila Parenzana (poznati MTB maraton u Istri), nakon čega sam shvatio da jednostavno uživam u svoj toj patnji i adrenalinu”, prisjeća se s osmjehom Marko.

Danas više bicikl ne služi samo za bicikliranje na posao i po gradu, već je prerastao u pravo adrenalinsko sredstvo za trening i natjecanja.

“Treniram 4-5 puta tjedno. Imam nekakav grubi plan treninga - dio sam na cesti, dok dio provodim na MTB stazama Medvednice. Treninzi na cesti su obično vožnje od sat i pol radnim danom do 4-5 sati vikendom, sama kilometraža ovisi o konfiguraciji terena( cesta, šuma, brdo itd..). Ponekad 50 kilometara u šumi možeš proći za 4-5 sati dok na cesti istu relaciju prođeš za sat i pol. Tjedno napravim u prosjeku 250 kilometara od kojih je obično nedjeljni trening najdulji s više od 100 kilometara”, nabraja Marko i odmahuje rukom na ideju ostanka doma kad je vani tropska vrućina ili prolom oblaka, ali kad je snijeg i hladnoća u pitanju stvari se mijenjaju.

“Vanjski utjecaji su bitni. Ružno vrijeme nije previše motivirajuće za trening, ali se natjeram ili me moja bolja polovica nagovori da ipak odem. Nakon desetak kilometara mi je već lakše i odradim trening prema planu. Zimi po hladnoći je najteže, tako da u zimskom periodu često zamijenim bicikl teretanom, trčanjem ili trenažerom”, otkriva nam Marko i usput svojoj “boljoj polovici” zahvaljuje na strpljenju i podnošenju nereda koji napravi kad bicikl popravlja - u stanu.

Marko Plevnjak - Kamenjak Rocky Trails 2015
Marko Plevnjak - Kamenjak Rocky Trails 2015

Trening je Marku priprema za utrke diljem Hrvatske. Najdraže su mu one klupske, ali sudjeluje na gotovo svim značajnijim XC(MTB) utrkama u Hrvatskoj, bilo da su XCO(kružne MTB utrke) ili XCM(MTB maraton) kao i na cestovnim utrkama. Tiho priznaje da mu je do sad bilo najteže na XC maratonu u Crikvenici.

“Nema neke utrke koja mi je baš u planu za odvoziti, barem se ne mogu sjetiti trenutno. Možda čuveni Cape Epic u Africi, ali to je fizički i financijski puno zahtjevnije i nadilazi neke okvire u kojima sam sad. Ali kao i svaki drugi sport, potrebno je podizati letvicu pa zašto ne težiti i nečem takvom”, ističe Marko.

Kuca u drvo i otkriva kako do sad nije imao bliski susret s kradljivcima bicikala i to zahvaljujući jednostavnom receptu - nikad ga ne ispušta iz vida. A za sve one kojima nedostaje adrenalina u životu i žele se baviti biciklizmom, ima jednostavan savjet.

“Važno je započeti i ne odustati. Biciklizam je sport izdržljivosti te je uz nordijsko skijanje jedan od fizički najzahtjevnijih sportova. Rezultati ne dolaze odmah, ali predanim radom vidjet će se pomaci...”, poručuje na kraju Marko.