Perpetuum Mobile na IAITAM konferenciji

Danko Selak Konferencije, Sajmovi

Hrvat u Irskoj - a nije turist ni ekonomski emigrant. Istina ili mit? :)

Da, čuda su moguća, pa je tako moguće i da čovjek iz Hrvatske otputuje u Dublin radi – posla. Ne radi traženja posla, nego radi zanimljive i kvalitetne poslovne konferencije koja ne spada u red onih „spavaj na predavanju – pojedi – popij – 'odi u shopping“ konferencija kakve su prilično uvriježene u ovom „našem“ dijelu Europe i kakvih sam imao prilike pohađati mnoštvo u posljednjih petnaestak godina.

Ne, ova konferencija – a radi se o tradicionalnoj jesenskoj konferenciji IAITAM 2015 Fall Annual Conference and Exhibition – je bila prilično drugačija.

IAITAM

IAITAM (International Association of Information Technology Asset Managers) je međunarodna asocijacija stručnjaka za upravljanje IT imovinom koja postoji od 2002. godine i čiji je Perpetuum Mobile jedini ponosni član u ovom dijelu Europe već nekoliko godina. Konferenciju su, iako je po prvi put održana u Europi, organizirali Amerikanci, i to se jasno vidjelo na svakom koraku. Kretalo se vrlo rano ujutro (već odmah poslije 7 bilo je sadržaja), radilo intenzivno i kvalitetno cijeli dan, sve do negdje 18 ili 19 sati. Niti onda nije bio kraj, jer su se domaćini izrazito trudili popuniti svaki tren, pa su tako večernji sati bili rezervirani za tzv. „Networking dinners“ kojima je uvijek bio domaćin netko od sponzora, pa su tako i te večere imale sadržaj – tvrtke sponzori su prilično pazile kako se predstavljaju.

Govoreći o sponzorima i članovima IAITAMA, nije nevažno spomenuti da se radi o udruzi koja ima preko 1200 tvrtki i institucija u članstvu, među kojima su i sve važnije tvrtke koje se bave proizvodnjom softvera, hardvera ili revizijama i auditima – npr. Apple, Dell, Deloitte, HP, KPMG, Lenovo, IBM, Microsoft, Oracle, PWC…. U Dublinu su, među više od dvjesto sudionika iz 24 zemlje, svoje mjesto našli i njihovi predstavnici – bilo kao predavači ili kao sudionici.

IAITAM

U dva i pol dana moglo se u tri različita „tracka“ poslušati 31 predavanje. Fizički, naravno, manje jer su se trackovi vremenski preklapali, ali sadržaja, i to kvalitetnog bilo je napretek.

Konferencija je bila posvećena primarno upravljanju softverskom imovinom (SAM – Software Asset Management) i utjecajem koji SAM ima na rastuću potrebu za računalnom sigurnosti i usklađivanjem tvrtki sa legislativom i regulativom na ovom području. Ta tema dotiče i velike i male. Iako su je naravno prvi akceptirali i počeli u praksu provoditi oni veliki i bogatiji, činjenica jest da više nitko tko posluje na teritoriju Europske unije (ili šire), bez obzira na veličinu ne može ignorirati ta pravila i rizike – time SAM postaje nezaobilazna karika u lancu koji povezuje tehnologiju i poslovanje. Naravno, kad ovdje govorim o SAMu ne govorim samo o inventuri instaliranog softvera, to je samo mali djelić priče. Govorim o cjelovitom projektu praćenja životnog procesa softvera u tvrtkama. Govorim o politikama i procedurama u nabavi, stavljanju u produkciju, ponovnoj uporabi, otpisu… Govorim o SAMU kao kontinuiranom procesu , čijom implementacijom se smanjuju rizik, ostvaruju financijske uštede, i povećava efikasnost, o SAMu onako kako ga sve ove tvrtke spomenute u tekstu (i mnoge druge ne-informatičke!) shvaćaju i tretiraju već godinama.

To sve čini odluku donesenu u Perpetuumu još prije 5 godina, da se aktivno posvetimo SAMu kao djelatnosti kojom se želimo baviti i koju želimo ponuditi svojim korisnicima – opravdanom i ispravnom. Naše članstvo u IAITAMu, certifikacija naših ljudi, kao i prisustvo na ovakvim konferencijama dokaz je tome da smo i dalje posvećeni na ovom polju donositi kvalitetu u projekte koje radimo za svoje korisnike – kao, uostalom, i do sada. Više o Perpetuumovoj ponudi SAM usluga možete pročitati na ovom linku.

IAITAM

No, na kraju , da ne ispadne da se za trajanja konferencije baš uopće nije moglo skoknuti do grada, svima Vama koji budete imali priliku posjetiti Dublin, od srca želim da to i učinite – kao turisti. Dublin je vrlo živ , lijep grad, bogate povijesti u kojem se satima možete samo šetati (vrlo je siguran) i uživati (ako ne pada kiša) u njegovim znamenitostima. Cijene u trgovinama su slične hrvatskima, a hrana u poznatim irskim pubovima, kojih odista ima na svakom koraku, nije preskupa pa tako solidan obrok sa pintom odista vrhunskog piva možete dobiti već za petnaestak eura ili cca stotinjak kuna po osobi. A ako steak zamijenite lakšim snackovima (koje svaki pub služi) proći ćete i jeftinije. Za ljubitelje spomenutog Irskog piva, imam jedan mali „tip“: Da, probajte Guinness, to im je najprodavaniji izvozni proizvod, ali ako ste već tamo, nemojte se ograničavati na nešto što možete kupiti u svakom hrvatskom supermarketu. Ima odista odličnih vrsta piva koje su u nas potpuno nepoznate. Moj odabir i preporuka, nakon napornog dana na konferenciji, je izuzetno fini i lagani ale pod imenom Smithwick's.

Živjeli :)

Danko Selak

Živjeli