Perpetuum Mobile na CeBIT Bilism Eurasia

Perpetuum Mobile Konferencije, Sajmovi

Perpetuum Mobile sudjelovao je u nastupu 29 hrvatskih tvrtki na CeBIT Bilism Eurasia, informatičkom sajmu koji se održao početkom rujna u Istanbulu, a čiji je cilj bio povezati euro-azijske informatičke tvrtke i klijente.

Jedan od glavnih ciljeva i razloga za odlazak bila je prezentacija tvrtke te iSite shop rješenja potencijalnim klijentima s područja Turske i okolnih država.

Iako je hrvatski štand, na kojem smo se i mi nalazili, privukao pozornost posjetitelja, većina se poslovnih sastanaka održala na štandovima drugih tvrtki s kojima imamo dodirnih točaka ili koje su pokazale interes za naša eCommerce rješenja.

Zajednički nastup na stranim tržištima dobar je model i možemo reći da smo u cjelini zadovoljni inicijativom i projektom. Veoma je pozitivno što se toliko tvrtki iz IT industrije odlučilo na zajednički nastup. No, prostora za poboljšanje ima, prije svega u samoj organizaciji. Izazovno je urediti štand na kojem bi svih 29 tvrtki mogle biti jednako prezentirane na način da posjetitelji brzo i nedvosmisleno uoče što se od rješenja nudi.

Perpetuum Mobile na CeBITU

Grupni nastupi na sajmovima mogu umanjiti troškove izlaganja i biti atraktivni zbog raznovrsnosti sadržaja, ali u tom slučaju treba osigurati puno veći prostor i prilagoditi ga tako da se omogući kvalitetno predstavljanje svake tvrtke pojedinačno. To posebice vrijedi za informatičke tvrtke koje moraju imati prostor i opremu za prezentaciju svojih rješenja.

Podržavamo ovakav način predstavljanja hrvatskih IT tvrtki u svijetu, jer se i tvrtke međusobno, tijekom samog nastupa mogu upoznavati i povezivati. Izlet u Istanbul bilo je dobro iskustvo koje je pokazalo kako postoji volja, ali i da je potrebno dodatno poraditi na organizaciji i osmišljavanju nastupa na međunarodnim sajmovima.

I naravno, nadamo se da će nastupi na sajmovima rezultirati i novim poslovnim pothvatima.