Open Government Data: Otvaranje baza javnih podataka može generirati pet bilijuna dolara

Perpetuum Mobile Istraživanja, Predviđanja

Hoćemo li uzeti dio toga kolača?

Ponukani izjavom našeg Ive Špigla, koju smo objavili u jednom od naših prethodnih blog postova, a koja je govorila o potrebi otvaranja i mogućnosti pristupa javih dostupnim podacima.

Da citiramo: „Tu se radi o trendu Open Government Data koji je posebno prisutan u razvijenim državama. Nažalost, kod nas je to otišlo u krivom smjeru. ZET je svojedobno dao pristup podacima o kretanju tramvaja i autobusa u real time-u i onda ga brže-bolje ukinuo. Jasno je da će developeri, kompanije, pojedinci, startupi i drugi naći različite primjene za otvorene podatke koje će biti puno kreativnije i inovativnije od nečega što može smisliti netko u državnom aparatu. Nažalost, za sada sam čuo samo vrlo, vrlo načelne najave da će se o tome “razmisliti”“ , odlučili smo napisati par riječi o tom trendu.

Naime, većina nas korisnika javnog prijevoza, koji smo čekali tramvaj ili autobus po suncu, kiši, vjetru i snijegu, brisala bi suze radosnice kada bi postojala aplikacija koja nam pokazuje kada će isti stići na stanicu. Jasno je da ukazanje takve aplikacije možemo očekivati jedno kada ZET odluči  svoje podatke dati javnosti na korištenje. Kada će se to dogoditi – ne zna se.

Što je Open Government Data?

Open Government Data zapravo označava dostupnost informacija koje posjeduje određena država, javna institucija ili tijelo, a koja ih dijeli s javnosti te omogućava da se ti podatci mogu prerađivati i iskoristiti za razvoj raznih servisa i usluga kojima bi se poboljšao ukupan život građana.. I dok su se te aktivnosti u inozemstvu naveliko zakotrljale, mi i dalje čekamo na jednu takvu političku odluku koja je, bojimo se, opet negdje zapela. Takvih je podataka malo more – zdravstvo, promet, ekologija, gospodarstvo…svi ti sektori posjeduju nerafinirane podatke koji čekaju da zablistaju u nekom novom ruhu, a naši ih budući startup-ovi čekaju kao ozebli sunce.

Amerikanci, primjerice, rade mnogo po ovom pitanju, a njihove aktivnosti će se i u budućnosti, sudeći po dosadašnjim rezultatima i političkoj klimi, još više zakotrljati. Najnoviji izvještaj koji je kreirala konzultantska tvrtka McKinsey & Company navodi kako otvorena Open Government Data politika može globalno generirati između tri do pet bilijuna dolara dodane vrijednosti u sedam ključnih sektora uključujući ekonomiju, obrazovanje, transport i sektor električne energije. Tri do pet bilijuna. Hoćemo li uzeti dio tog kolača? Izvještaj dalje navodi kako osim društvene koristi, open data povećava učinkovitost, razvoj novih proizvoda i usluga te dovodi do optimizacije troškova. Koristi su dakle višestruke i u smjeru društvene koristi, ali i za pokretanje gospodarstva.

Što bi se dogodilo kada bi u Hrvatskoj podaci bili javno dostupni, spremni i servirani programerima na korištenje. Možemo pretpostaviti da bi se prvo organizirao jedan dobar nacionalni brainstorming. Sjeli bi se programeri, kreativci i njihovi prijatelji te nakuckali aplikacije, od kojih bi neke bile od javnog interesa,  neke bi imale zanimljive poslovne modele, dok bi neke nastale  iz zabave i za zabavu. Slijedom toga – neki bi izrasli u firme, firme bi zapošljavale, proračun bi se punio. Da, očito je da bi se time potakao razvoj i generirala dodatna vrijednost, možda je to čak i nepotrebno pisati jer je logično za zaključiti – ali zašto onda nitko ništa ne poduzima?

Želite li pogledati koje su zemlje otvorile svoje baze javnih podataka? Pogledajte ovdje.