“Oblaci” u poslovnom svijetu nisu ništa loše

Perpetuum Mobile Edukacije, Seminari

Perpetuum objasnio zašto je cloud computing pravi odabir za svaku kompaniju

Perpetuum Mobile organizirao je još jedan besplatni seminar na temu „Cloud computing - je li to za moju kompaniju? I ako jest - kako?“ na kojem se tražilo mjesto više. Sudionici su saznali kakvi su trendovi u cloud computingu (ili računarstvu u oblaku), kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. 

Na samom početku Dalibor Kovačević, viši savjetnik iz Deloittea , osvrnuo se na aktualne cloud computing trendove u svijetu, ali i na zanimljiv način napravio paralelu s trendovima u Hrvatskoj. Istaknuo je kako je u pojedinim aspektima hrvatska regulativa izuzetno rigorozna i kruta, ali da i u državnoj upravi postoje ljudi koji razumiju da se stvari mijenjaju i izlaze u susret korisnicima kad se pojavi neki problem. Također je napomenuo kako sve više korisnika odabire “hibridni oblak” za pohranu svojih privatnih i javnih dokumenata jer im on pruža optimalnu kontrolu nad time tko vidi koje podatke i kada. 

Dalibor Kovačević - viši savjetnik iz Deloittea
Dalibor Kovačević - viši savjetnik iz Deloittea

Svoje iskustvo poslovanja u oblaku s okupljenima je podijelio Vedran Antoljak iz tvrtke Sense Consulting. 

Na samom početku istaknuo je kako su u projekt prebacivanja cjelokupnog poslovanja u cloud krenuli uz financijsku pomoć iz EU fondova. Dodao je kako je vrijednost cijelog projekta na kojem trenutno rade milijun kuna, ali i da je svjestan da to nije projekt koji će sad napraviti i biti mirni sljedećih pet godina.

“Želimo kroz #cloud rješenje biti spremni za budućnost. Zato već testiramo i kako funkcionira “Internet of things”. Ali smo isto tako svjesni da ćemo na našem sustavu morati kontinuirano raditi. Znamo da ćemo svake dvije do tri godine morati mijenjati sustav i tehnologiju”, istaknuo je Antoljak te dodao kako samo oni koji nastave držati korak s razvojem tehnologije mogu uspjeti u budućnosti. 

Vedran Antoljak - Sense Consulting, Ivo Špigel - Perpetuum Mobile
Vedran Antoljak - Sense Consulting, Ivo Špigel - Perpetuum Mobile

Kako je moguće prilagoditi svaki cloud zahtjevima pojedine tvrtke i njenog poslovanja okupljenima je predstavio Danko Selak iz Perpetuum Mobilea koji je na uspješnim primjerima iz Hrvatske pokazao i atraktivna Perpetuumova rješenja. Kako je sam istaknuo “oblak nije magla” i njegovo uvođenje u poslovanje neke tvrtke neće rezultirati “otkazima u IT odjelu”.

“Najsretniji je onaj IT-evac koji ne mijenja toner u printeru nego gradi neko inovativno rješenje”, istaknuo je Selak dodavši pri tome kako se upravo uvođenjem cloud computinga u tvrtkama javlja potreba za kreativnim i inovativnim rješenjima u poslovanju. 

Danko Selak - Konzultant, Perpetuum Mobile
Danko Selak - Konzultant, Perpetuum Mobile

Tijekom prezentacije pokazao je sve prednosti prelaska na poslovanje u oblaku, ali i otkrio okupljenima da su rješenja poput Office365, Azure ili SharePoint samo mali djelić onoga što poslovanje u oblaku podrazumijeva.

Na kraju je Ivo Špigel iz Perpetuum Mobilea podsjetio na rezultate istraživanja o stavovima, navikama i nedoumicama korisnika u Hrvatskoj prema poslovanju u oblaku. Istraživanje je pokazalo kako hrvatske tvrtke sve više koriste usluge koje se ubrajaju u poslovanje u oblaku, ali i kako postoji još dosta tvrtki koje iz različitih razloga odbijaju prijeći na poslovanje u oblaku.

Perpetuum Mobile će i dalje educirati svoje klijente, ali i širu poslovnu javnost, o prednostima prelaska na poslovanje u oblaku i svim poslovnim rješenjima koje može ponuditi.

Vidimo se ponovno na nekom sljedećem poslovnom druženju!

Preuzimanja

Na ovoj stranici možete preuzeti zanimljive dokumente vezane uz temu događanja:

- Infografiku o cloud computingu, u PDF i JPEG formatu

Cloud trendovi - Deloitte

Cloud u poslovanju