Novo digitalno ruho za očuvanje okoliša i prirode

Perpetuumov tim zaslužan je za novo internetsko odredište Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP) koje je razvijeno na pouzdanoj i fleksibilnoj tehničkoj platformi.

Klijent
Hrvatska agencija za okoliš i prirodu
Platforme
Drupal
Usluga
Cilj

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP) nastala je spajanjem Agencije za zaštitu okoliša (AZO) i Državnog zavoda za zaštitu prirode (DZZP), preuzevši njihove poslove prikupljanja i objedinjavanja podataka i informacija o okolišu i prirodi. Postojeće web stranice pritom više nisu zadovoljavale potrebe nove Agencije te je bilo potrebno osmisliti i razviti novi dizajn internetskog odredišta, uklopiti postojeći sadržaj na novu tehničku platformu koja je pouzdana i fleksibilna te osigurati njezino dugoročno održavanje.

 

Rješenje

Korisnici nove web stranice različite su grupe ljudi: građani, novinari, stručnjaci za okoliš i prirodu; tvrtke i predstavnici tvrtki koji su ovlašteni za obavljanje određenih poslova iz domene HAOP-a te sami zaposlenici Agencije. Stoga je bilo potrebno odabrati odgovarajuću tehničku platformu i prilagoditi dizajn koji će zadovoljiti zahtjeve različitih profila korisnika, odnosno posjetitelja stranice. 

Novo digitalno ruho za očuvanje prirode
 
Odabir je pao na iSite Open, Perpetuumovo rješenje za upravljanje sadržajem (tzv. CMS – Content Management System) temeljeno na Drupal platformi. Ključna karakteristika tog rješenja je u tome što se može nadograđivati instaliranjem raznih modula te je u potpunosti prilagođeno daljnjem razvoju, ovisno o potrebama. Jedna od glavnih odlika iSite Opena je i mogućnost održavanja web stranica bez posredovanja IT stručnjaka i dizajnera, uz upotrebu isključivo internetskog preglednika.

Specifičnosti sadržaja

HAOP stranica specifična je po tome što objedinjuje više različitih baza, registara i informacijskih sustava kao što su npr. ENVI portal okoliša, Portal sprječavanja nastanka otpada i Bioportal. Velik je izazov pritom bio prikazati sadržaj koji se razlikuje po strukturi i različitim profilima korisnika kojima je namijenjen. Međutim, iSite Open i tu se pokazao kao pravo rješenje jer omogućava pregledan prikaz osnovnih informacija o HAOP-ovim bazama i registrima, kao i jednostavan pristup svakoj.

Novo digitalno ruho za očuvanje prirode

Među važnim segmentima ovog internetskog odredišta su i stručni članci koji se bave pitanjima zraka, klimatskih promjena, tla, zbrinjavanjem otpada, očuvanjem prirodnih vrijednosti, ekologijom te održivim korištenjem prirodnih dobara.

Novo digitalno ruho za očuvanje prirode

Također, iznimno koristan izvor informacija za korisnike su i razne publikacije koje su, zahvaljujući Perpetuumovim dizajnerima, pregledno prikazane na web stranici te se mogu jednostavno preuzeti.

Novo digitalno ruho za očuvanje prirode