Novo digitalno ruho za očuvanje okoliša i prirode

Perpetuumov tim zaslužan je za novo internetsko odredište Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP) koje je razvijeno na pouzdanoj i fleksibilnoj tehničkoj platformi.

Klijent
Hrvatska agencija za okoliš i prirodu
Platforme
Drupal
Usluga
Cilj

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP) nastala je spajanjem Agencije za zaštitu okoliša (AZO) i Državnog zavoda za zaštitu prirode (DZZP), preuzevši njihove poslove prikupljanja i objedinjavanja podataka i informacija o okolišu i prirodi. Postojeće web stranice pritom više nisu zadovoljavale potrebe nove Agencije te je bilo potrebno osmisliti i razviti novi dizajn internetskog odredišta, uklopiti postojeći sadržaj na novu tehničku platformu koja je pouzdana i fleksibilna te osigurati njezino dugoročno održavanje.

 

Rješenje

Korisnici nove web stranice različite su grupe ljudi: građani, novinari, stručnjaci za okoliš i prirodu; tvrtke i predstavnici tvrtki koji su ovlašteni za obavljanje određenih poslova iz domene HAOP-a te sami zaposlenici Agencije. Stoga je bilo potrebno odabrati odgovarajuću tehničku platformu i prilagoditi dizajn koji će zadovoljiti zahtjeve različitih profila korisnika, odnosno posjetitelja stranice. 

haop_main_page
 
Odabir je pao na iSite Open, Perpetuumovo rješenje za upravljanje sadržajem (tzv. CMS – Content Management System) temeljeno na Drupal platformi. Ključna karakteristika tog rješenja je u tome što se može nadograđivati instaliranjem raznih modula te je u potpunosti prilagođeno daljnjem razvoju, ovisno o potrebama. Jedna od glavnih odlika iSite Opena je i mogućnost održavanja web stranica bez posredovanja IT stručnjaka i dizajnera, uz upotrebu isključivo internetskog preglednika.

Specifičnosti sadržaja

HAOP stranica specifična je po tome što objedinjuje više različitih baza, registara i informacijskih sustava kao što su npr. ENVI portal okoliša, Portal sprječavanja nastanka otpada i Bioportal. Velik je izazov pritom bio prikazati sadržaj koji se razlikuje po strukturi i različitim profilima korisnika kojima je namijenjen. Međutim, iSite Open i tu se pokazao kao pravo rješenje jer omogućava pregledan prikaz osnovnih informacija o HAOP-ovim bazama i registrima, kao i jednostavan pristup svakoj.

haop_informacije

Među važnim segmentima ovog internetskog odredišta su i stručni članci koji se bave pitanjima zraka, klimatskih promjena, tla, zbrinjavanjem otpada, očuvanjem prirodnih vrijednosti, ekologijom te održivim korištenjem prirodnih dobara.

haop_tematska_podrucja

Također, iznimno koristan izvor informacija za korisnike su i razne publikacije koje su, zahvaljujući Perpetuumovim dizajnerima, pregledno prikazane na web stranici te se mogu jednostavno preuzeti.

haop_publikacije