No stress on Cres (niti na Krku, Rabu i Lošinju)

Marko Plevinjak, Matej Posavec , Perpetuum Mobile , Mitas 4 Islands, Biciklistička utrka
Perpetuum Mobile Mitas 4 Islands

Mitas 4 Islands biciklitička etapna utrka održana je 11-14.04.2018. a naši kolege vratili su se sretni usprkos blagim opeklina od sunca.

Perpetuum je i ove godine imao svoj tim kojeg su predstavljali MTB-ovci Matej Posavec i Marko Plevnjak. Utrka je bila izrazito teška ali i jedinstvena jer se odvijala, kako i sam naziv govori, na četiri otoka i to redom Krk, Rab, Cres te Lošinj. U četiri dana prošli su oko 270 km tehnički zahtjevnih staza te ukupno oko 5000 metara uspona. 

Naši Matej i Marko na utrku su krenuli dan ranije kako bi se na vrijeme uspjeli smjestiti i odraditi posljednje pripreme, od obroka i smještaja pa do tehničkih stvari. Sljedeći dan utrka je startala s obale Baške na Krku što se kasnije pokazalo da je bila najteža, ali ujedno, i najbolje odrađena etapa. 
Vrijeme ih, nažalost, nije služilo. Krajem dana i tijekom noći bilo je sve gore da bi ih ujutro dočekala hladna kiša. Nakon doručka, autom su krenuli prema luci Valbiska gdje su promijenili prijevoz te dalje biciklima krenuli na trajekt. 

Druga etapa startala je s trajektne luke Lopar nakon čega se utrka dodatno zakomplicirala, no to će vam Marko najbolje prepričati: „Teren nas je ubrzo podsjetio da su kiša + zemlja = blato, no psihički smo ostali jaki i krenuli u utrku s pozitivnim mislima i bez većih problema završili utrku. Ovo je za nas najizazovnija etapa jer nismo rezervirali smještaj na Rabu te smo etapu morali završiti u određenom roku kako bi stigli na jedini sljedeći trajekt koji nas vraća na Krk. Vremenski smo uspjeli, bili smo promrzli i blatni, povratkom u Bašku uvidjeli smo da su bicikli pretrpjeli dosta štete od kombinacije vode, pijeska i blata no uspješno smo riješili i taj dio.“ 

Nakon Raba, na red je došla i treća etapa. Poslije doručka Marko i Matej uputili su se na trajekt koji vozi do Cresa. Kada su došli na pristajalište dočekala ih je neugodna situacija. Redar ih zaustavlja ispred trajektaom i govori im da ne bude li bilo mjesta, morat će na sljedeći trajekt - što bi značilo da propuštaju utrku! No ovaj puta sreća im se osmjehnula i uspjeli su ući na trajekt. Prije utrke stigli su promijeniti pakne na biciklima i pripremiti  se za početak. Nije im bilo nimalo lako s obzirom na to da je utrka počela sa strmim usponom i da su zaboravili staviti kremu za sunčanje (boys will be boys 😊).
Posljednja i najkraća etapa vozila se po Lošinju. Ovaj put im je laknulo; staza je bila brza i zabavna s prekrasnim terenom, a držali su i dobar tempo tijekom cijele utrke. 

Cilj je ove godine bio stotinjak metara prije pa im je čak i ostalo viška energije. Zauzeli su 37. mjesto u najjačoj kategoriji s ukupno 13 h i 30 minuta vožnje. Oni su zadovoljni ovogodišnjom utrkom te se nadaju se da će sljedeće godine ponoviti avanturu.