Miran san uz dobar SAM

Perpetuum Mobile Baza znanja, Tips'N'Tricks

SAM – „software asset management“ ili upravljanje softverskom imovinom – omogućuje korisnicima potpun, ažuran i točan uvid u vrijedan i važan dio imovine poduzeća kojom se nerijetko loše upravlja – softverske licence, odnosno softversku imovinu.

S vremena na vrijeme velike softverske tvrtke poput Microsofta, Oraclea, SAPa i drugih organiziraju akcije provjere legalnosti softvera koje koriste krajnji korisnici. U posljednje vrijeme upravo se Microsoft aktivirao u Hrvatskoj te obavještava korisnike da su odabrani za „sudjelovanje u kampanji koja za cilj ima provjeru statusa licenci i ostalih Microsoftovih proizvoda koji se koriste….“, zahtijeva dostavljanje određenih informacija o korištenom softveru te nudi uslugu „besplatnog savjetovanja o Microsoftovim proizvodima i rješenjima“ i spajanje s Microsoft partnerom.

Naravno, u idealnoj situaciji na takav mail možemo odmahnuti rukom jer je stanje u tvrtki poznato, instalirana je baza identična popisu nabavljenog (kupljenog) softvera i sve je čisto. No, najčešće problem i nije u činjenici da li se sav softver koristi legalno ili ne – problem je, prvenstveno, što se u tvrtki obično ne zna – ne zna se ni što se koristi, ni u kojoj količini niti kada i kako je nabavljeno.

Popis (repozitorij) nabavljenog i instaliranog softvera najčešće je samo “mokri san“ informatičara, a najbliže nekoj informaciji može se doći satima prekapajući po ulaznim računima kako bi se došlo do neke stare fakture za licence. To je teško i u normalnim okolnostima i bez pritiska, a kamoli u situaciji kad velika globalna korporacija od vas traži da se izjasnite što od njezina intelektualnog vlasništva koristite u svakodnevnom poslovanju.

Zato je važno imati kvalitetnog (i nezavisnog) partnera s odgovarajućim znanjima, ekspertizom i iskustvom u području upravljanja softverskom imovinom (SAM), kao što je to Perpetuum Mobile. Osim referentnih projekata kod korisnika, Perpetuum svoj kredibilitet dokazuje i članstvom u globalnoj udruzi IAITAM, posvećenoj upravljanju imovinom iz područja informacijskih tehnologija.

Prije bilo kakvog  odgovora na upite korporacija, treba imati na umu da Microsoft, ovisno o vrsti nabavke softvera odnosno vrsti potpisanog licenčnog ugovora, ima pravo na različite stvari – od traženja izjava o sukladnosti pa sve do fizičke provjere (na lokaciji korisnika) usklađenosti instalirane baze s kupljenim softverom (tzv. software audit).

Stoga je potrebno znati što se kupilo i pod kojim uvjetima, što se stvarno koristi, ima li diskrepancija, itd. Također, važno je shvaćati što kompanija ima pravo tražiti na temelju potpisanih ugovora, a što mu korisnik nije dužan pružiti kao informaciju. Upravo tu SAM dolazi do izražaja.

Korisnici s kojima je Perpetuum Mobile u proteklih par godina aktivno radio na SAM analizama, politikama i procedurama ovakvih problema nemaju, jer su i ovakvi slučajevi jedno od područja s kojima se disciplina SAM-a bavi.

Bilo da vas je Microsoft zatražio provjeru legalnosti softvera koji koristite, ili nije ali smatrate da je vrijeme da se pozabavite s licencama u svom sustavu, Perpetuumovi stručnjaci mogu vam pomoći. Raspon naših usluga u ovom području kreće od osnovnog konzaltinga, snimke stanja i pomoći pri komunikaciji s Microsoftom tj. odgovaranju na ovaj zahtjev do cjelovite analize vaše baze instaliranog i korištenog softvera te snimke procesa i procedura koji utječu na životni ciklus softvera u vašoj tvrtki.

Naravno u svim slučajevima, krajnji rezultat je pisani dokument s argumentiranim preporukama i prijedlozima za daljnje postupanje.

Želite li izbjeći neugodnosti oko eventualne nelegalnosti softvera koji koristite ili jednostavno želite znati koliko vam licenci treba za optimalne rezultate, nađimo se na kavi i popričajmo o mogućoj suradnji.

Više informacija o SAM-u i uslugama koje nudimo možete pronaći ovdje.