Koliko je PM spreman za AI revoluciju?

Filip Radulović

Novi veliki trend koji je niknuno na neprekidno konkurentnom tržištu kao nova pokretačka snaga digitalne transformacije- umjetna inteligencija (eng. artificial intelligence - AI). Neki ga vide kao obećanje budućnosti, dok su drugi sumljičavi oko njenog utjecaja. Ali kad apogledamo brojke, slika je manje zamagljena. U godišnjem istraživanju iz 2019. koje je provodi konzultantska tvrtka PwC 85% predsjednika uprave se slaže da će AI znatno promijeniti način na koji posluju unutra idućih pet godina. 2017. PwC je predvidio da će AI tržište povisiti globalni GDP za 14% do 2030. (uz prinos tržištu od 15.7 trilliona US dolara). Danas smo na pragu IV Industrijske Revolucije! Schulze ističe tehnologije koje upravljanu velikim podacima: umjetna inteligencija (AI), robotika i Internet stvari (IoT). Ove tehnologije spajaju fizičku i digitalnu sferu i pokreću ovu novu Revoluciju.

Čekaj… ali što je AI? Umjetna inteligencija projektira i izgrađuje inteligentne agente koji perceptiraju stvari iz okoline i poduzimaju akcije koje utječu na to okruženje - kako su definirali Russell & Norvig. Kako smo se dosjetili AI? Umjetna inteligencija predstavlja jedno od najnovijih polja znanosti i inženjeringa. Razvoj je započeo ubrzo nakon Drugog svjetskog rata, a sam naziv je osmišljen 1956. unutar molekularne biologije. AI se često opisuje kao “područje unutar kojeg bi najradije bili” znanstvenika iz drugih disciplina. Student fizike možda s razlogom osjeća da su sve dobre ideje već otkrili znanstvenici poput Galilea, Newtona, Einsteina... Umjetna ineteligencija, s druge strane, predstavlja potencijal za nekoliko istinskih Einsteina i Edisona. Trenutno obuhvaća velik broj specijalizacija od općih (ućenje i percepcija) do specifičnih kao što su šah, dokazivanje matematuičkih teorema, pisanje poezije, upravljanja automobilima ili dijagnosticirana bolesti. AI je relevantan za bilo koji intelektualni zadatak - doista je univerzalno polje. (Russell & Norvig, 2013)

A što je s upravljanjem projektima? PMI u 'Puls Zanimanja' identificira AI kao jedan od glavnih proboja koji će utjecati na disciplinu upravljanja projektima. Oni ga svrstavaju kao trećeg najkvalitetnijeg disruptora u profesiji što je znatno iza Cloud Computinga i Interneta stvari (IoT). Middleton objašnjava da je umjetna inteligencija unutar upravljanja projektima sustav koji može obavljati svakodnevno upravljanje i administraciju projekata bez potrebe za ljudskim doprinosom. Ne samo da će se automatizirati jednostavni zadaci, već će razviti i razumijevanje ključnih rezultata projekta. Konačno, AI sustav uštedjet će vam vrijeme poboljšavajući rezultate projekata i tima. Na primjer, Slack bot koji vam omogućuje da brzo provjerite status Jira zadatka, iako koristan, ne smatra se AI upravljanja projektima. Slično tome, algoritam koji primjenjuje strojno učenje za predviđanje procjena zadataka, iako je zanimljiv, nije AI. Tek kada započnete objedinjavanje botova i algoritama počinjete shvaćati potencijal koji umjetna inteligencija ima za upravljanje projektima. Na primjer, stratejos je započeo fokusiranjem na pomaganje u procjenama, proračunu i upravljanju sprintom. Rani AI alati za upravljanje projektima daju nam pogled u budućnost gdje AI automatizira zadatke, pruža uvid i, čak, komunicira s timom.

Zaista, uzbudljiva vremena su pred nama i, nemojte me krivo shvatiti, to ne ide u pravcu jedinstvenosti, upravo suprotno! Ljudski doprinos i meke vještine će se sve više vrednovati, dok će većinu našeg trenutnog rada nadoknaditi AI. To će imati ogroman utjecaj na vrijeme i rad timova. Govorimo o timovima koji koriste AI i kreću se laganom brzinom prelazeći od konkurencije daleko iza. Bit će samo jedno - prilagoditi se ili umrijeti! Kada? Tko zna, ali sve naznake upućuju na vremensko razdoblje od jednog desetljeća, koje je, realno, blizu! Neka igre počnu, budućnost, dobrodošla!

 

Reference:
Middleton, S. (2017.), 3 ways AI will change project management for the better. Preuzeto sa Atlassian.com: www.atlassian.com/blog/software-teams/3-ways-ai-will-change-project-management-better
PMI. (2018). Pulse of the Profession. Next Practices, Maximizing the benefits of disruptive technologies on projects. PMI.
PwC. (2017). Sizing the prize: What’s the real value of AI for your business and how can you capitalise? PwC.
PwC. (2019). 22nd Annual Global CEO Survey. PwC.
Russell, S. J., & Norvig, P. (2013). Artificial Intelligence - A Modern Approach. Prentice Hall: Pearson.
Schulze, E. (2019). Everything you need to know about the Fourth Industrial Revolution.

Website autora: http://radulovic.com.hr/