Kako migrirati poslovanje u oblak?

Perpetuum Mobile Edukacije, Seminari
Kako migrirati poslovanje u oblak?

Besplatnim seminarom na temu cloud computinga Perpetuum je još jednom skrenuo pažnju na ovaj visokovrijedan skup tehnologija koje tvrtkama mogu pomoći da budu organiziranije, efikasnije i brže u poslovanju.

Seminar je otvorio Dalibor Kovačević, viši savjetnik iz Deloittea, koji je prezentirao aktualne cloud computing trendove u svijetu uz zanimljivu paralelu sa trendovima u Hrvatskoj. Istaknuo je kako je u pojedinim aspektima hrvatska regulativa izuzetno rigorozna i kruta, ali da i u državnoj upravi postoje ljudi koji razumiju da se stvari mijenjaju i izlaze u susret korisnicima kad se pojavi neki problem. Također je napomenuo kako sve više korisnika odabire “hibridni oblak” za pohranu svojih privatnih i javnih dokumenata jer im on pruža optimalnu kontrolu nad time tko vidi koje podatke i kada.

Kako financirati migraciju u cloud?

Svoje iskustvo poslovanja u oblaku potom je podijelio Vedran Antoljak iz tvrtke Sense Consulting. Vedran je istaknuo kako je njegova tvrtka u projekt prebacivanja cjelokupnog poslovanja u cloud krenula uz financijsku pomoć iz EU fondova. Dodao je kako je vrijednost cijelog projekta na kojem trenutno rade milijun kuna, ali i da je svjestan da to nije projekt koji će sad napraviti i biti mirni sljedećih pet godina. “Želimo kroz cloud rješenje biti spremni za budućnost. Zato već testiramo i kako funkcionira “Internet of things”. Ali smo isto tako svjesni da ćemo na našem sustavu morati kontinuirano raditi. Znamo da ćemo svake dvije do tri godine morati mijenjati sustav i tehnologiju”, istaknuo je Antoljak te dodao kako samo oni koji nastave držati korak s razvojem tehnologije mogu uspjeti u budućnosti.

Prilagoditi cloud zahtjevima svake tvrtke

O fantastičnim mogućnostima prilagodbe clouda zahtjevima i mogućnostima svake tvrtke je potom govorio naš Danko Selak. Na uspješnim primjerima iz domaće prakse, Danko je demonstrirao što su Perpetuumova rješenja napravila za korisnike te pri tom naglasio da “oblak nije magla” i da njegovo uvođenje u poslovanje neće rezultirati “otkazima u IT odjelu”.

“Najsretniji je onaj IT-evac koji ne mijenja toner u printeru nego gradi neko inovativno rješenje”, istaknuo je Selak dodavši pri tome kako se upravo uvođenjem cloud computinga u tvrtkama javlja potreba za kreativnim i inovativnim rješenjima u poslovanju.

Tijekom prezentacije pokazao je sve prednosti prelaska na poslovanje u oblaku, ali i otkrio okupljenima da su rješenja poput Office365, Azure ili SharePoint samo mali djelić onoga što poslovanje u oblaku podrazumijeva.

Seminar je zaključio naš Ivo Špigel koji je podsjetio na rezultate Perpetuumovog istraživanja o stavovima, navikama i nedoumicama korisnika spram poslovanju u oblaku. Istraživanje je pokazalo kako hrvatske tvrtke sve više koriste usluge koje se ubrajaju u poslovanje u oblaku, ali i kako postoji još dosta tvrtki koje iz različitih razloga odbijaju prijeći na poslovanje u oblaku.

Uspješnost i posjećenost seminara ukazala je još jednom na potrebu o kontinuiranoj edukaciji stoga će Perpetuum i u budućnosti nastaviti sa organiziranjem sličnih susreta.