Kako licencirati i upravljati softverskom imovinom, a da ne potrošite bogatstvo

Danko Selak

Sredinom studenog u Amsterdamu održana je jesenska IAITAM 2019. konferencija. IAITAM je međunarodna asocijacija stručnjaka za upravljanje IT imovinom koja postoji od 2002. godine, a Perpetuum je jedini ponosni član iz ovog dijela Europe. Već tradicionalno, na konferenciji smo sudjelovali i kao predavači, održavši zapaženo predavanje "Kako licencirati Microsoft SQL server, a da ne potrošite bogatstvo" u kojem smo brojnoj publici predstavili uspješno konzultantsko iskustvo licenciranja i upravljanja IT imovinom.

Konferencija se održava u Europi po peti put dok se ona globalna, američka, organizira i održava već petnaest  godina. Članstvo IAITAM udruge čini preko 1200 tvrtki i institucija među kojima su i sve bitnije tvrtke koje se bave proizvodnjom softvera, hardvera ili revizijama i auditima – npr. Apple, Dell, Deloitte, HP, KPMG, Lenovo, IBM, Microsoft, Oracle, PWC… U Amsterdamu su, među više od dvjesto sudionika iz 24 zemlje, svoje mjesto našli i njihovi predstavnici – bilo kao predavači ili kao sudionici. Sveukupno, u dva dana, moglo se u dva različita „tracka“ poslušati 32 različita predavanja. Fizički, naravno, manje jer su se trackovi vremenski preklapali, ali sadržaja, i to kvalitetnog bilo je napretek.

danko dam

Iako upravljanje IT imovinom dotiče širi spektar tema, konferencija je bila posvećena primarno upravljanju softverskom imovinom (SAM – Software Asset Management) i utjecaju koji SAM ima na rastuću potrebu za kontrolom potrošnje resursa u računalnom oblaku i usklađivanje tvrtki sa legislativom i regulativom na području softverskog licenciranja. Tema dotiče i velike i male kompanije, a iako su SAM prvo usvojile velike kompanije sa izdašnim budžetima, činjenica jest da više nitko tko posluje na teritoriju Europske unije (ili šire), bez obzira na veličinu, ne može ignorirati pravila upravljanja softverskom imovinom te sigurnosne, zakonske i financijske rizike koje time može prouzročiti. Time SAM postaje nezaobilazna  karika u lancu koji povezuje tehnologiju i poslovanje. Naravno, ovdje ne govorimo o SAM-u samo kao inventuri instaliranog softvera, to je samo mali dio priče. Govorimo o cjelovitom projektu praćenja životnog procesa softvera u tvrtkama. Govorimo o politikama i  procedurama u nabavi, stavljanju u produkciju, ponovnoj uporabi, otpisu… Za nas je SAM kontinuirani poslovni proces, čijom se implementacijom smanjuje rizik poslovanja, ostvaruju financijske uštede i povećava efikasnost!

Nakon odličnog vikenda u Amsterdamu zadovoljno potvrđujemo: odluka koju smo još prije desetak godina donijeli - da se aktivno posvetimo SAM-u kao djelatnosti kojom se želimo baviti i koju želimo ponuditi svojim korisnicima – bila je opravdana i ispravna. Članstvo u IAITAMu, certifikacija naših djelatnika kao i prisustvo na ovakvim konferencijama dokaz je da smo na ovom polju i dalje posvećeni donositi kvalitetu u projekte koje realiziramo. Kontaktirajte nas i otkrijte kako licencirati i upravljati softverskom imovinom, a da ne potrošite bogatstvo iz prve ruke!