Kad se male ruke slože, svašta Drupal online anketa može!

Ivana Mijić

Uspješnost marketinških aktivnosti uvelike ovisi o poznavanju publike kojoj se obraćaju, a ankete su jednostavan alat za identificirajte ciljanog tržišta i upoznavanje korisnika, njihovih navika i potreba. Sudjelovanje na danima karijera tehnoloških fakulteta iskoristili smo da, kao jedan od zainteresiranih poslodavaca, upoznamo studentice i studente te da saznamo kriterije kojima se vode prilikom odabira poslova. Koristeći mogućnosti koje pruža sustav za upravljanje sadržajem iSite Open, odnosno Drupal, platforma na kojoj je baziran naš web i web rješenja koja razvijamo za klijente, kreirali smo online anketu za tablete i mobilne uređaje i proveli moderan oblik aktivacije prilagođen targetiranoj skupini.

Kreiranje strukture, funkcionalnosti i sadržaja 
Anketa je kreirana unutar Drupalovog modula za izradu web formi koji omogućava kreiranje različitih oblika formi sa brojnim varijantama i funkcionalnostima. Ovaj modul omogućava:

  • Kreiranje nove ili dupliciranje postojeće web forme
  • Prikupljanje odgovora unutar prijava
  • Slanje potvrda i obavijesti
  • Ocjenu prijava online
  • Preuzimanje odgovora u CSV formatu

Pitanja smo strukturirali koristeći neke od funkcionalnosti poput:

  • uvjetovanje – ovisno o tipu odgovora, mogućnost automatskog prebacivanja na određeno pitanje
  • radio buttons – da/ ne odgovori
  • multiple choice – odabir više ponuđenih odgovora
  • multiple choice + kratki odgovor - odabir više ponuđenih odgovora uz polje za dodavanje osobnog odgovora

Uz brojne korisne funkcionalnosti, alat također omogućava pripremu za prilagođavanje dizajna web formi prema željenim vizualnim smjernicama i potrebama. Naš dizajn tim odlučio se za jednostavan dizajn kojim se sudionicima ne odvraća pažnja nepotrebnim grafičkim elementima. Time se poboljšava iskustvo i olakšava provođenje ankete.

Anketa

Prikupljanje rezultata
Anketu smo proveli koristeći tablete i mobilne telefone u direktnom kontaktu s korisnicima, a svim sudionicima pripremili smo praktične gadgete kao prikladne poklone te tako spojili korištenje online servisa i osobni kontakt. 

OnField

Odgovori na anketna pitanja i svi traženi podaci sudionika se automatski prikupljaju u pripadajućoj web formi. Odgovori se mogu pratiti u realnom vremenu te pretvoriti u CSV tablicu i dalje koristiti prema potrebi.

Kreiranje maila potvrde
Forma omogućava kreiranje automatiziranog maila potvrde čiji se sadržaj može prilagođavati. Mi smo ga odlučili sudionicima poslati u obliku zahvale na sudjelovanju s uključenim CTA (eng. Call to Action) elementom - pozivom da prate naše profile na društvenim mrežama.

Ty letter

Rezultat projekta je praktična i funkcionalna web forma za anketiranje, dizajnom i načinom provođenja prilagođena ciljnoj skupini, koja omogućava jednostavno upravljanje rezultatima i leadovima. Pozivamo studente da ispune anketu, rado bismo čuli vaše mišljenje!