Hrvatsko društvo pisaca - Pero je uvijek jače od mača, pogotovo na webu

Pisci su poslovično vješti s riječima, no kad je u pitanju izrada web stranica, glavnu su ulogu ipak prepustili onima koji se na toj pozornici bolje snalaze - Perpetuumu.

Klijent
Hrvatsko društvo pisaca
Platforme
Drupal
Usluga
Cilj

Hrvatsko društvo pisaca u posljednih je 15 godina postojanja izraslo u eminentnu i jednu od vodećih umjetničkih udruga u Hrvatskoj. Kako se tijekom tih godina promijenilo članstvo, ali i čitateljstvo, bilo je potrebno napraviti novu web stranicu koja će posjetiteljima, ali i članovima Društva pružiti više informacija na nov i pregledniji način

Iako su pisci majstori riječi, za novu web stranicu ipak su trebali stručnu pomoć koju su pronašli u Perpetuumu. S druge strane, projekti u kulturi za naše poduzeće nisu ništa novo, a pružanje podrške Hrvatskom društvu pisaca kroz novu web stranicu samo je nastavak dobre prakse. 

hrvatsko društvo pisaca cover

Rješenje

Web stranica Društva pisaca trebala je, prije svega, biti pregledna, informativna i jednostavna za navigaciju, baš kao i dobra knjiga. Upravo je zato osmišljena web stranica koja je ugodna za korištenje kako posjetiteljima, tako i administratorima. Osvježene su rubrike, izdvojene najbitnije odnosno najtraženije teme, a olakšano je i pronalaženje zanimljivih događaja ugradnjom kalendara. Posebna je pozornost posvećena dijelu koji prikazuje životopise i opuse autora / članova.

Kako bi sustav besprijekorno funkcionirao, zasnovan je na Drupal CMS-u i iSite Open rješenju. Drupal se pokazao kao idealna platforma budući da pruža mogućnost održavanja digitalnih sadržaja bez posredovanja IT stručnjaka i dizajnera, a osim toga može se nadograđivati raznim komponentama kako bi i u budućnosti mogli udovoljiti potrebama Društva. Baš kao i kod dobre knjige, ni nova web stranica Društva nije imala konkretan (nacrtan) dizajn već se on stvarao kako je priča, odnosno izrada stranica, napredovala. Pri tome je najveći izazov predstavljala arhiva tekstova koja je bila u custom made CMS sustavu, a koju je trebalo “prebaciti” u novi sustav. Kako se radilo o velikoj arhivi, naši stručnjaci osmislili su poseban modul koji je analizirao tekstove u starom CMS-u i prebacivao ih u novi. Zahvaljujći takvom kreativnom razmišljanju, prebacivanje tekstova trajalo je umjesto “cijelu vječnost” svega nekoliko minuta.  

arhiva hdp

Otišli smo i korak dalje te smo za administratore Društva pripremili video vodič u nastavcima, koji nadopunjuje korisničku dokumentaciju i pomažu u snalaženju u novom sustavu. Malo je reći da smo za tako kreativan pristup dobili od klijenta puno lijepih riječi. 

Koliko su u Društvu bili zadovoljni rješenjem i suradnjom najbolje govori činjenica da je već dogovoren novi projekt - izrada sveobuhvatnog portala o književnoj kritici kojemu se već veselimo!

hdp članovi

 

Video s predstavljanja:

Testimonial

S tvrtkom Perpetuum Mobile pronašli smo se i profesionalno i prijateljski. Imali smo zamisli i ideje koje je tim iz Perpetuuma pametno usmjerio i rafinirao te je rezultat zajedničkog rada nova web-stranica Društva – naše osnovno sredstvo komunikacije s javnošću – na koju smo ponosni. Veselimo se budućim partnerskim koracima.

Zoran Ferić-Predsjednik Hrvatskog društva pisaca