Hrvatski sabor - Kompleksno rješenje na otvorenom kodu

Suradnja Hrvatskoga sabora i Perpetuuma započela je još davne 2003. godine kada su na Perpetuumovu CMS-u iSiteu objavljene prve službene internetske stranice Hrvatskoga sabora. Tijekom sljedećih petnaest godina zajedno smo rasli, učili i gradili. Sa stručnim timom Sabora projektirana je baza podataka za parlamentarni rad koja i danas upravlja desecima tisuća podataka o saborskim sazivima, zastupničkoj strukturi, plenarnom radu, međunarodnim aktivnostima Sabora. 

Dosadašnje iskustvo i znanje ugrađeno je i u novo rješenje saborskih službenih stranica koje su objavljene potkraj prosinca 2018. Uspjeh projekta osuvremenjivanja saborskih stranica, među ostalim, jest u prelasku na platformu otvorenog koda Drupal s uspješnom migracijom svih dotadašnjih podataka bez trenutka prekida rada saborskoga internetskog glasila prema javnosti. Naravno, partnerski odnos dugogodišnje suradnje i povjerenja Sabora i Perpetuuma nemjerljiv je kapital. 
 

Klijent
Hrvatski Sabor
Platforme
Drupal
Usluga
Cilj

Internetske stranice Hrvatskoga sabora službeno su dnevno-informativno glasilo hrvatskoga parlamenta. Predstavljaju informacijsko-komunikacijski medij čija je svrha informirati i komunicirati s hrvatskom i inozemnom javnošću te omogućiti participaciju građana u postupcima raspravljanja i odlučivanja u Saboru. 

Cilj restrukturiranja i redizajna stranica bio je osuvremeniti postojeće funkcionalnosti i izgled, ugraditi nove, prenijeti sve zatečene podatke i osuvremeniti njihovu prezentacijsku dimenziju. Posebno važan cilj za naručitelja bio je ispuniti zakonsku obvezu omogućavanja ponovne uporabe informacija putem automatiziranog preuzimanja skupova otvorenih podataka.

sabor home

Današnje službene stranice Sabora među najsuvremenijim su rješenjima u kategoriji otvorenih svjetskih parlamenata. Uspješno daju uvid u arhivske podatke, omogućuju uvid u rad Sabora uživo, a temelj su i za budućnost. 
 

Rješenje

Iako na prvi pogled nove web stranice Hrvatskog sabora ne izgledaju toliko različite od starih, radi se o potpuno novim web stranicama. Uz novi moderniji dizajn koji u potpunosti odgovara zahtjevima modernih internetskih preglednika, stranice su responzivne te se lako i brzo prilagođavaju bilo kojem uređaju s kojih im se pristupa. 

Pregršt informacija koje se mogu pronaći na stranicama Hrvatskog sabora sada su posložene na intuitivan i jednostavan način te su lako dostupne kako građanima i medijima, tako i samim zastupnicima. 

dnevni red sabor

Jednostavan dizajn i lako korištenje ne otkrivaju kompleksnost cijelog projekta zbog kojeg je njegova realizacija trajala gotovo dvije godine. Naime, najveće su se promjene dogodile u pozadini web stranice. Bilo je potrebno napraviti tijesnu integraciju dva sustava koji u pozadini upravljaju sadržajem i to tako da se na samoj stranici sve čini kao jedinstven sustav. 

Tako je bilo potrebno podatke (objave, tekstove, dokumente, video materijale, fotografije, poveznice)  sa stare stranice prilagoditi i prebaciti u novi Drupal CMS te ažurirati sve poveznice kako bi one funkcionirale besprijekorno i u na novoj stranici. Poseban je izazov predstavljala migracija podataka iz Facet Sheet Managera (FSM), sustava koji u Hrvatskom saboru služi za vođenje evidencije o svim zastupnicima, radnim tijelima, strankama, klubovima, ali i zakonima u proceduri, dnevnim redom i mnogim drugim podacima. FSM prati sve zastupnike od trenutka kad postanu zastupnici i polože prisegu u Saboru pa sve do prestanka njihove aktivnosti u Saboru. Ukratko, FSM je digitalno srce Sabora koje je trebalo prebaciti u novo tijelo. Iako se radi o veoma kompliciranom sustavu, s mnogo podataka, velikim brojem pravila i iznimaka od pravila, njezino ažuriranje tražilo je uvođenje novih proširenja i funkcionalnosti, zbog čega je integracija FSM-a u novu web stranicu postala još kompleksnija. 

zastupnici sabor

Posebna je pozornost posvećena migraciji velikih količina podataka jer je javnosti dostupan samo dio podataka iz FSM-a putem web stranice. Drugi dio koristi se za interno funkcioniranje samog Sabora i nije vidljiv posjetiteljima web stranice.

Bilo je potrebno ubaciti podatke o svim zastupnicima, tijelima, odborima, sjednicama Sabora, ali i sve dokumente koji su pratili rad Sabora

Brojni multimedijski sadržaji, poput snimki sjednica Sabora, u novoj su verziji web stranice još pregledniji jer se na jednom mjestu mogu dobiti podaci o pojedinoj točki dnevnog reda, dokumentima koji ju prate te sama snimka rasprave i glasovanja

raspored sabora

U konačnici je Hrvatski sabor dobio novi sustav koji izvana izgleda čisto, moderno te je lakši za korištenje od stare web stranice, a iznutra zaposlenicima Hrvatskog sabora omogućuje da veoma iscrpno prate sve aktivnosti zastupnika i olakšava publiciranje sadržaja na web stranicama. 

U Perpetuumu smo posebno ponosni što će Hrvatski sabor, koji na svojim web stranicama dnevno objavljuje uvjerljivo najveću količinu sadržaja u odnosu na bilo koje drugo tijelo državne vlasti, zahvaljujući našem rješenju svoj posao moći obavljati besprijekorno i u budućnosti. 
 

Testimonial

Dugo smo planirali nadogradnju i redizajn našeg weba koji je trebao odgovoriti na suvremene potrebe i zahtjeve naših korisnika u pogledu jednostavnije pretraživosti povezanih informacija te unaprijeđenih funkcionalnosti u skladu sa suvremenim tehnološkim rješenjima. Riječ je o izrazito zahtjevnom projektu koji je nerijetko iskušavao granice izdržljivosti i strpljenja svih nas koji smo u njemu sudjelovali. U takvim situacijama potreban vam je pouzdan partner kakvim nam se Perpetuum iznova dokazao. Od srca hvala cjelokupnom timu!

Marina Buntić Juričić-Voditeljica projekta i saborske Službe za medije