Drupal vs. Wordpress - tko odnosi pobjedu?

Perpetuum Mobile Drupal, izrada web stranica
Drupal vs. Wordpress - tko odnosi pobjedu?

U svijetu web dizajna i developmenta posljednjih desetak godina uvijek se iznova pojavljuje jedno te isto pitanje: je li bolji Drupal ili Wordpress?

Oba sustava za upravljanje sadržajem web stranica imaju svoje gorljive zagovornike i stabilnu tržišnu poziciju, a čak su se i pojavila u relativno kratkom razmaku - Drupal, iza kojeg stoji kompanija Acquia, osvanuo je kao open source projekt 2001. godine, dok je Wordpress ugledao svjetlo dana dvije godine poslije, napravivši pravu malu revoluciju u blogerskome svijetu (ali to je već jedna druga priča).

Bez sumnje, i Drupal i Wordpress učinkovite su digitalne plaftorme bez kojih bi svijet weba danas zasigurno izgledao drukčije, ali između njih postoje određene razlike u funkcionalnostima, značajkama i mogućnostima. Odgovor na gore spomenuto pitanje stoga nije uvijek jednostavan i zapravo ovisi o tome kakvu web stranicu korisnik želi imati, odnosno koji cilj želi njome postići. U nastavku ćemo se pozabaviti ključnim razlikama, ali i sličnostima između dviju popularnih konkurentskih platformi.

Složenost i funkcionalnost

U usporedbi s Wordpressom, Drupal je znatno složeniji sustav te podržava više naprednih mogućnosti i značajki, čime je pogodniji za izradu velikih i sadržajno bogatijih stranica. Također, pruža naprednije opcije za upravljanje i pristup stranicama između različitih kategorija korisnika. Samim time, Drupal je alat koji je namijenjen ponajprije stručnim developerima, dok za rad s Wordpressom nije potrebno posebno tehničko iskustvo.

Razina sigurnosti

Wordpress je zastupljenija i popularnija platforma i samim time veći mamac za hakere. U njegovu slučaju dostupan je i velik broj dodataka, tj. pluginova koji potencijalno mogu stvoriti sigurnosne rizike, pogotovo kada je riječ o zastarjelim i neažuriranim inačicama. S druge strane, Drupal pruža veću razinu sigurnosti i sigurnosne podrške, a najbolji dokaz je činjenica da je web stranica Bijele kuće izrađena na njemu. Naravno, i kod Drupala je važno voditi računa o ažuriranju sustava, pa je tako najnovija inačica, Drupal 8, ujedno i najsigurnija.

Dodaci i prilagodljivost

Premda je WordPress naširoko poznat po broju dostupnih tema i pluginova, ni Drupal ne oskudijeva njima. Drupalovi pluginovi nazivaju se modulima i omogućavaju slične funkcionalnosti za prilagodbu stranica kao i WordPressovi (npr. SEO optimizaciju, integraciju s društvenim mrežama i slično). Ključna razlika je u tome što je u slučaju WordPressa lakše upravljati instalacijom i ažuriranjem pluginova, dok Drupalovi moduli ipak zahtijevaju developersko znanje, ali daju i veću moć u kustomizaciji stranice.

Brzina stranica

Brzina web stranice jedan je od ključnih faktora za korisničko iskustvo i konverziju. Premda obje platforme omogućavaju implementaciju brzih stranica, Drupal ima malu prednost zbog sustava ugrađene predmemorije i boljeg upravljanja resursima stranice, iako na brzinu može utjecati broj korištenih modula.

Sve u svemu…

I pobjednik je… Ustvari, pobjednik u klasičnome smislu ne postoji. Ako vam je potreban blog ili stranica čiji se sadržaj temelji na tekstovima, WordPress je dobar izbor, tim više što vam za upravljanje i implementaciju nije potrebno posebno znanje i iskustvo. Drupal je pak pogodan za velike i složene web projekte i baze podataka, koji u startu zahtijevaju i veću razinu sigurnosti, kao i složeniju hijerarhiju korisničkog pristupa. Drugim riječima, Drupal je izvrsno rješenje za web sustave srednjih i većih kompanija, državnih organizacija i agencija, javnih servisa te obrazovnih znanstvenih institucija. 

Ako ste zaključili kako je stranica na Drupalu upravo ono što vam treba, kontaktirajte nas. Naš iskusan tim developera ima najbolje rješenje za vas!