CUC 2017.: Učenje je ključ pripreme za budućnost

Perpetuum Mobile Konferencije, CARNet , CARNet korisnička konferencija CUC
Danko Selak

Oko 1.100 sudionika pratilo je ovogodišnju 19. CARNetovu korisničku konferenciju CUC koja je početkom studenoga održana u Dubrovniku pod nazivom “Povezani znanjem (… 25 godina)“, čime je i prigodno obilježeno četvrt stoljeća interneta u Hrvatskoj.

Perpetuum je već godinama ponosni sponzor tog tradicionalnog događaja. 

Bogat i zanimljiv program sastojao se od 15 stručnih radova, 44 radionice, 24 ogledna sata te 70 interaktivnih izlaganja i prezentacije partnera iz pratećih industrija. Tematska okosnica konferencije bio je utjecaj tehnologije na učenje i rad, odnosno školstvo, učenike i nastavnike, a naš kolega Danko Selak održao je odlično posjećenu prezentaciju na temu Microsoftova softvera u školama i kod kuće, odnosno sličnostima i razlikama u korištenju. 

Danko Selak
Danko Selak

Kako “transformirati” učitelje

Izvrsno i nadahnuto plenarno predavanje na otvorenju održao je doc. dr. sc. Predrag Pale sa zagrebačkog FER-a. Tema izlaganja bila je “transformacija učitelja”, a profesor Pale zaključio je kako je pogrešno mišljenje da nastavne programe i školu valja mijenjati tako da djecu počnemo pripremati za poslove budućnosti. Ustvrdio je da zbog brzine i načina na koji se današnji svijet tehnološki mijenja i razvija ne možemo nikako znati koji će se poslovi pojaviti za 10, 15 ili 20 godina. 

Predrag Pale
Predrag Pale

Kako je dodao, ono što možemo, je djecu učiti da kritički razmišljaju, kvalitetno i svrhovito koriste resurse modernoga doba koji su im na raspolaganju te da zavole učenje. Jedini način da budu spremni za radna mjesta budućnosti je da stalno uče i prilagođavaju se potrebama, poručio je Pale.   

Kvaliteta sustava polazi od pojedinca

Na tragu tog razmišljanja bila je i profesorica Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja. Ona je na zatvaranju konferencije, govoreći o tome “može li drukčije”, ustvrdila kako je potrebna promjena iznutra, čak na osobnoj razini, jer kvaliteta sustava polazi od kvalitete, volje i upornosti samoga pojedinca. 

Lidija Kralj
Lidija Kralj

Uputila je i apel nastavnicima da više hvale svoje učenike jer je pohvala mnogo snažnija motivacija od prijetnje kaznom, a nastavnicima je također poručila kako ne smiju zaboraviti razvijati se i raditi na sebi jer, “da bi mogao poučavati, stalno moraš učiti“. 

CARNetova korisnička konferencija godišnje je okupljanje informatičkih stručnjaka i gospodarstvenika iz područja ICT-a te CARNetovih korisnika i suradnika, uključujući profesore i nastavnike, CARNetove sistem inženjere i koordinatore te članove znanstveno-istraživačke zajednice u Hrvatskoj.