Blog

Svoja znanja, iskustva, doživljaje s tehnoloških konferencija i pametna rješenja različitih problema s vama dijelimo na našem blogu. Pišemo rado i često!

2022

5 razloga za Drupal 9 nadogradnju web stranica
Ivana Mijić

Drupal zajednica najavila je da od Studenog 2021. do Studenog 2022. teče prijelazno razdoblje nakon čega će prestati pružati aktivnu podršku za rješenja na Drupal 8 i ranijim verzijama platforme. To bi vlasnicima spomenutih web stranica trebao biti značajan poticaj da planiranju njihovu nadogradnju na Drupal 9 verziju čim prije, a mi ističemo 5 najznačajnijh razloga zašto i kako vam u tome možemo pomoći.

2021

Pridružili smo se Clutch utrci
Perpetuum Mobile
Zašto Clutch?

Clutch.co analitičarka Eleonora, o Clutch platformi rekla je sljedeće: „,Clutch je web mjesto za B2B istraživanje, ocjene i recenzije koje identificira vodeće pružatelje IT i marketinških usluga i softvera. Clutch ocjenjuje tvrtke na temelju desetak kvantitativnih i kvalitativnih kriterija, uključujući recenzije klijenata, iskustvo klijenata u radu s tvrtkom, popis klijenata, prepoznatljivost u industriji, te prisutnost na tržištu.

Alan Turing - začetnik modernog računarstva
Ivo Špigel

Veliku zahvalnost dugujemo Alanu Turingu.

Temelje za računalnu industriju postavio je njegov naizgled jednostavan koncept Turingova stroja. Da nije bilo Turingovog iznimnog rada, ne bismo imali računala - barem ne ona koja poznajemo i koristimo svakodnevno. Ne bi bilo interneta, mobilnih telefona, niti aplikacija i usluga na koje se danas mnogi od nas oslanjaju u svom poslu i koje koristimo u svim aspektima svog života.

2020

Od sada poslujemo u skladu s ISO 9001 i 27001 normama!
Ivana Mijić

Uspješnim provođenjem EU sufinanciranog projekta „Unaprjeđenje poslovnih procesa tvrtke Perpetuum Mobile“ dokazali smo kvalitetu i sigurnost našeg poslovanja te, nakon pozitivne ocjene glavnog audita certifikacijske kuće Bureau Veritas, ponosno obavještavamo - od sada poslujemo u skladu s ISO 9001 i 27001 normama! 

Drupal 9 - najlakša nadogradnja desetljeća!
Ivana Mijić

Što NASA, Udruga CISEx, Lufthansa, Dubrovačke ljetne igre, GRAMMY nagrade, Hrvatski Sabor i Sveučilište Stanford imaju zajedničko?

Drupal kao platformu njihove istaknute digitalne pojavnosti!

Hitno vam treba web trgovina? Imamo idealno rješenje za vas!
Ivana Mijić

Svjedoci smo drastičnih promjena koje su u kratko vrijeme rezultirale novom društvenom i gospodarskom dinamikom te novim tržišnim zahtjevima i ograničenjima. Mogućnost obavljanja poslovanja na digitalnim platformama pokazala se vitalnom, posebno u segmentu trgovine.

Kriza kao izazovna prilika
Ivana Mijić

Nepredvidljivost, kako životna tako i poslovna, pokazala se u punoj snazi godine 2020. Poput potresa koji je zadesio Zagreb 22.3., pandemija COVID-19 zatresla je cijeli svijet, a posljedice će se otkrivati još dugo. Najbolje što i kao pojedinci i kao kompanija možemo jest suočiti se sa krizom kao činjenicom te na najbolji način iskoristiti resurse kako bi njome što prije i kvalitetnije ovladali.

Koliko je PM spreman za AI revoluciju?
Filip Radulović

Novi veliki trend koji je niknuno na neprekidno konkurentnom tržištu kao nova pokretačka snaga digitalne transformacije- umjetna inteligencija (eng. artificial intelligence - AI). Neki ga vide kao obećanje budućnosti, dok su drugi sumljičavi oko njenog utjecaja. Ali kad apogledamo brojke, slika je manje zamagljena. U godišnjem istraživanju iz 2019. koje je provodi konzultantska tvrtka PwC 85% predsjednika uprave se slaže da će AI znatno promijeniti način na koji posluju unutra idućih pet godina. 2017. PwC je predvidio da će AI tržište povisiti globalni GDP za 14% do 2030.

Performanse weba su važne (i kako ih poboljšati)
Zvonimir Dimovski

Možemo razgovarati o UX problemima web stranica, uporabi A/B testova kako bismo odredili je li bolje pozicionirati gumb s lijeve ili desne strane ili o tome je li bolje upotrijebiti prikladne sheme boja kako bi se smanjilo kognitivno opterećenje i time povećala stopa konverzije posjetitelja webshopa. Međutim, glavna stvar koju nedvojbeno znamo jest da zbog loših web performansi kompanije gube svoje kupce.

2019

Stisnite im ruku, pogledajte u oči i razvijte empatiju
Filip Radulović

Globalni trendovi utječu na sve profesije i upravljanje projektima zasigurno nije iznimka. Danas govorimo o AI sustavima koji mogu učinkovito rješavati rasporede zadataka, podsjetnike i praćenje projekata kako bi se smanjla potreba za ljudskim unosom. Također, Internet of Things predstavlja globalnu mrežu uređaja koji mogu koristiti Internet za međusobnu komunikaciju i za komunikaciju s krajnjim korisnicima. No, postoji jedan važan čimbenik koji neprestano blijedi - vrijednost mekih/ socijalnih vještina (eng. Soft Skills!)

Kako licencirati i upravljati softverskom imovinom, a da ne potrošite bogatstvo
Danko Selak

Sredinom studenog u Amsterdamu održana je jesenska IAITAM 2019. konferencija. IAITAM je međunarodna asocijacija stručnjaka za upravljanje IT imovinom koja postoji od 2002. godine, a Perpetuum je jedini ponosni član iz ovog dijela Europe. Već tradicionalno, na konferenciji smo sudjelovali i kao predavači, održavši zapaženo predavanje "Kako licencirati Microsoft SQL server, a da ne potrošite bogatstvo" u kojem smo brojnoj publici predstavili uspješno konzultantsko iskustvo licenciranja i upravljanja IT imovinom.

Kad se male ruke slože, svašta Drupal online anketa može!
Ivana Mijić

Uspješnost marketinških aktivnosti uvelike ovisi o poznavanju publike kojoj se obraćaju, a ankete su jednostavan alat za identificirajte ciljanog tržišta i upoznavanje korisnika, njihovih navika i potreba. Sudjelovanje na danima karijera tehnoloških fakulteta iskoristili smo da, kao jedan od zainteresiranih poslodavaca, upoznamo studentice i studente te da saznamo kriterije kojima se vode prilikom odabira poslova.

Office365 iz perspektive sistemaša
Bruno Krsnik

Tradicionalnu suradnju sa CARNET-om i ove godine smo obilježili sponzorskom podrškom CUC konferencije za korisnike te joj i sadržajno pridonjeli održanim predavanjem na temu "Office 365 iz perspektive sistemaša".

Uloga funkcionalne specifikacije u upravljanju projektima
Filip Radulović

Iznimno popularan termin upravljanja projektima postao je - agilno. Agilno ovo, agilno ono, upravljanje projektima postaje sve fleksibilnije, a kada se prekorači opseg i budžet projekta svi su spremni na upiranje prstom. Tijekom kreiranja kompleksnih IT rješenja klijentima koji žele biti ukorak sa suvremenim poslovnim rješenjima često se susrećemo sa situacijom da ne postoji dovoljno informacija koje bi u potpunosti procijenile utjecaj digitalne transformacije na cjeloklupno poslovanje. Naravno, s obizorom na promjenjivost društva, to je u potpunosti razumljivo.

Work hard, Roštiljaj harder
Ivana Mijić

Koliko je popularan Perpetuum Roštilj postalo je jasno čim sam se priključila timu - najčešće pitanje koje sam od Lipnja čula bilo je "Kad će roštilj?".

Usklađivanje godišnjih odmora i poslovnih obveza svih zaposlenika predstavljali su ozbiljan izazov, no Ana je, uz pomoć posebne veze sa Vakulom, uspjela prirediti odlično jesensko druženje na Bundeku.

Perpetuum@Digital Lab.in - drugi, ne i posljednji put
Mia Vučemilović

Krajem rujna zaputili smo se u Labin, srednjovjekovni 'grad na brdu' u Istri. Povod nije bio posjet rudniku ili kupanje u Rapcu, ni kušanje dobro poznatih istarskih delicija - iako smo bili u iskušenju. Razlog je bio drugo izdanje mlade, ali već velike konferencije DIGITAL LAB.IN. Ulice grada preplavili su IT-evci i digitalni dizajneri prateći ružičasti ugljen, signalizaciju, odnosno vizual koji ih je navodio do lokacija radionica i predavanja, dajući naslutiti industrijsku povijest grada.

Carnet Users Conference i Perpetuum - suradnja koja pomiče granice
Ivana Mijić

I ove godine (već više od deseljeća!) smo ponosni sponzori CARNET-ove konferencije za korisnike CUC 2019 koja će se pod nazivom "Na granici mogućega" održati od 6. do 8. 11. u Šibeniku.

Sigurnost i zaštitita Active Directory okruženja
Marko Plevnjak

Pitanje zaštite cyber podataka se čini kao konstantna utrka nadmudrivanja između napadača i vlasnika podataka koja vlasnicima podataka postavlja za nužnost aktivno pratiti razvoj i ulagati u sofisticirana sigurnosna rješenja. Predstavljamo najnoviju inačicu zaštite jedne od najslabijih točaka svih kompanija – imeničkih servisa - Symantec Endpoint Threat Defense for Active Directory.

Uz dobar SAM do povećane vrijednosti kompanije
Perpetuum Mobile

Upravljanje softverskom imovinom (SAM) i njeno licenciranje često je zanemaren segment sveukupnog upravljanja poslovanjem, a takav pristup posebno začuđuje s obzirom da se kompanije time izlažu financijskim gubicima te ozbiljnim poslovno-pravnim rizicima.

Gartner 2019 Magic Quadrant: Magento Lider na tržištu treću godinu za redom
Perpetuum Mobile

Gartner u svom poznatom izvješću Magic Quadrant za 2019. godinu pozicionira Magento platformu kao lidera na tržištu eCommerce rješenja, a na toj poziciji je već 3 godine za redom!

EU direktiva PSD2 - sigurnost online kupovine kao prioritet
Perpetuum Mobile

Kako bi osnažila i dinamizirala financijsko tržište, potakla inovacije i konkurenciju, ali i učinila poslovanje sigurnijim, Europska unija je donijela direktivu o uslugama plaćanja, tzv. "Payment Services Directive 2", skraćeno poznatu kao "PSD2". Ova je direktiva službeno stupila na snagu u siječnju 2016., a banke i druge financijske institucije, kao i zemlje članice, dobile su određeno vremensko razdoblje za prilagodbu direktivi. Vremenski rokovi i datumi bili su različiti za pojedine segmente direktive a ovih dana, točnije 14.

Važnost bilješke sa sastanka kod upravljanja projektima
Filip Radulović

U našem se uredu sastanci održavaju svakog dana. Prema (Atlassian, 2019) prosječni zaposlenik provede do 31 sat mjesečno na sastancima, tako da možete zamisliti kolektivno vrijeme provedeno na sastancima. Odluke donesene na ovim sastancima mogu utjecati na vrijeme, novac, ali i promijeniti budućnost naših klijenata. Često podcijenjen zadatak – pisanje bilješke sa sastanka - pada na mlađe ili pomoćno osoblje u organizaciji, ili još gore, previdi se iako je to vitalan zadatak. U svojoj je osnovi to bilježenje razgovora tijekom sastanka, ali na strukturiran način.

e-book tema: 5 savjeta za uspješan webshop marketing
Ivana Mijić

Razvoju e-commerce rješenja pristupamo projektno sa željom da klijentima pružimo cjelovitu uslugu, a to uključuje razumijevanje svih segmenata poslovanja i odgovaranja na širok spektar pitanja.

Radionice digitalnog i inbound marketinga – zadovoljstvo polaznika koje inspirira!
Ivana Mijić

Radom na brojnim projektima izrade web shopova uočili smo da njihovi vlasnici ne poznaju i ne koriste dovoljno mogućnosti i alate online marketinga, a koji bi im pomogli u optimalnom upravljanju web shopom.

e-book tema: O dizajnu modernog web shopa
Perpetuum Mobile

Tijekom brojnih e-commerce projekata sa partnerima iz različitih grana poslovanja neka pitanja smo čuli češće od drugih…

Treba li mi uopće novi/ bolji web shop? Je li dizajn mog web shopa zastario i neprivlačan? Je li moj web shop povezan s mojim IT sustavom? Zašto moj web shop nema dovoljno posjetitelja? Zašto moji kupci odlaze neobavljena posla?

Zahtjev za promjenama u projektnom menadžmentu
Filip Radulović

Svrha procesuiranja Zahtjeva za promjenama jest kontrola i upravljanje promjenama kako bi se projekt realizirao unutar dogovorenih rokova, budžeta i isporuka. Zahtjev za promjenama može biti iniciran od strane klijenta u bilo kojem trenutku kada se prepoznaju potrebe za promjenama.

2018

Ljudi Perpetuuma - Zvonimir Dimovski

U ovom izdanju Ljudi Perpetuuma imamo priliku upoznati voditelja našeg Varaždinskog ureda, Zvonimira. Osim što vodi mali tim developera, on je UX/UI dizajner, developer, poduzetnik, muzičar, otac i kolega za poželjeti. Zašto? Uvjerite se sami u nastavku:

Pozdrav Zvonimire, hvala ti što si našao vremena za intervju u ovako gustom rasporedu. Možeš li nam, za početak, reći ukratko nešto o sebi? 

Istraživanje prije kupovine
Miroslav Benak

Ovaj post je napisan temeljem osobnog iskustva online kupovine. U potrazi sam za novim električnim štednjakom. Već neko vrijeme kopam i istražujem što se nudi i iskristalizirao se jedan model renomiranog proizvođača koji je prisutan na našem tržištu i nudi ga mnoštvo trgovaca.

Ljudi Perpetuuma - Alan Baudoin

Još jedan gamer iz zagrebačkog ureda Perpetuuma ispričao nam je o svojoj YouTube karijeri, psu Štangi, Erasmusu u RWTH Aachen University-u, planovima za budućnost, a dao je i pokoji savjet mladima koji će tek ultetiti u njegove čizme. Pa, počnimo:

Developerima nije lako
Miroslav Benak

Nisam developer, iako sam prije mnogo godina programirao, ali dugogodišnji rad u Perpetuumu dao mi je dobar uvid u svakodnevicu kolega iz developerskog tima. Izazovi s kojim se susreću suvremeni developeri prilikom razvoja web aplikacija generalno se mogu svrstati u dvije kategorije: poslovni i tehnološki. Poslovni principi razvoja aplikacija su gotovo nepromijenjeni, bez obzira na tehnologiju.

Sunce piči mi roštiljamo
I ove godine održali smo naš tradicionalni - poslije - ljetni - roštilj! Dogodilo se sljedeće:
No stress on Cres (niti na Krku, Rabu i Lošinju)
Marko Plevinjak-Matej Posavec -Perpetuum Mobile -Mitas 4 Islands-Biciklistička utrka

Mitas 4 Islands biciklitička etapna utrka održana je 11-14.04.2018. a naši kolege vratili su se sretni usprkos blagim opeklina od sunca.

Kako je (opet) put u pakao (zatvor) popločen dobrim namjerama
SAM, Licenciranje
Danko Selak

Erica Lundgrena, jednog od „pionira i najvećih entuzijasta e-reciklaže“, kako ga naziva Jutarnji list i mnogi drugi), čovjeka koji je svoj život i tvrtku posvetio obnavljaju i iskorištavanju odbačene elektronike, Microso

Budi dio našeg teama: Senior .Net developer (m/ž)
posao, .NET developer
Perpetuum Mobile

Perpetuum širi tim i poslovanje – ovo je prilika za tebe da svoja stečena znanja i iskustvo u području Microsoft tehnologija nastaviš razvijati u izazovnim ali i vrlo ugodnom okruženju. Naše je poduzeće jedan od najstarijih Microsoftovih partnera u Hrvatskoj a rješenja na ovoj tehnologiji – prije svega u području digitalizacije poslovanja i poslovnih procesa – razvijamo za klijente različitog profila, ali redom s vrlo zanimljivim zadacima i projektima.

Što očekujemo od novih suradnika?

Budi dio našeg teama: Senior PHP developer (m/ž)
posao, PHP developer
Perpetuum Mobile

Perpetuum širi tim i poslovanje – ovo je prilika za tebe da svoja stečena znanja i iskustvo u području Open Source i PHP tehnologija nastaviš razvijati u izazovnom ali i vrlo ugodnom okruženju. Naša su osnovna područja djelovanja u ovom segmentu e-commerce, gdje projekte razvijamo na platformi Magento, te content management koji baziramo na Drupalu.

Što očekujemo od novih suradnika?

Ljudi Perpetuuma: Bruno Krsnik
Bruno Krsnik-System engineer
Perpetuum Mobile

Sistemaš, prekaljeni gamer, ljubitelj glazbe… Naš dugogodišnji kolega Bruno Krsnik ima širok raspon interesa, a povrh svega je, naravno, ljubav prema svemu što nosi predznak IT-a. Saznajte kako izgleda njegov radni dan, kako se našao u IT vodama i čime se bavi kada ne “lupa po tipkovnici” u uredu. 

Ukratko, koje poslove i zadatke podrazumijeva tvoja funkcija?

12 ‘sitnica’ koje čine savršenu web trgovinu (o kojima vjerojatno niste razmišljali)
E-Commerce
Miroslav Benak

Imati uspješan web shop popriličan je izazov i za najiskusnije online trgovce. Koliko god je prodaja na internetu već godinama u zreloj fazi, uvijek se nameću novi trendovi i očekivanja kupaca. Uspješnost se ne mjeri samo brojem narudžbi i veličinom ostvarenog prometa.

B2B or not to be?
Miroslav Benak

Perpetuum Mobile poziva vas na besplatnu radionicu na temu:

B2B or not to be

Nastavljamo niz besplatnih e-commerce radionica i ovim putem vas pozivamo da sudjelujete na B2B or not to be radionici!

B2B commerce - tako moćan alat, a tako ga malo tvrtki koristi

Drupal vs. Wordpress - tko odnosi pobjedu?
Drupal-izrada web stranica
Perpetuum Mobile

U svijetu web dizajna i developmenta posljednjih desetak godina uvijek se iznova pojavljuje jedno te isto pitanje: je li bolji Drupal ili Wordpress?

Što građani Hrvatske očekuju od web shopova
E-Commerce
Miroslav Benak

Dvije godine zaredom Perpetuum Mobile je u suradnji s partnerima realizirao istraživanje "Povjerenje u digitalnu ekonomiju".

Rezultati posljednjeg istraživanja provedenog u proljeće 2017. bili su posebno zanimljivi, a u nekim svojim aspektima i iznenađujući. U istraživanju je sudjelovalo 11.516 ispitanika, što upućuje na statističku relevantnost rezultata i pokazatelja koji iz njega proistječu. 

Zašto kupci u web shopu odustaju i kako doskočiti tome
E-Commerce
Miroslav Benak

Vlasnici web shopova trude se olakšati proces kupnje kako bi kupcima omogućili da što brže, jednostavnije i lakše pronađu proizvode koji ih zanimaju i obave kupnju. 

Cilj je, naravno, nakon što smo doveli kupca na naš web shop, osigurati preduvjete i da se na njemu zadrži, odluči o kupnji i na kraju – kupi. Sve to načelno je prilično jednostavno, sve dok se ne susretnemo s činjenicom da mnogi kupci koji i dođu do web shopa na kraju ostanu u kategoriji „samo gledam“.

2017

B2B online trgovina: Kako početi i otkud krenuti
E-Commerce
Miroslav Benak

U planiranju implementacije B2B e-commerce rješenja, poslovni sustav mora biti spreman za takav zaokret u poslovanju. Obično je riječ o tradicionalnim tvrtkama koje prethodno godinama posluju na klasičan način, iz svojih trgovina i skladišta. Uvođenje novog kanala prodaje, a to jest B2B e-commerce, izazov je za cijelu firmu.

Što je B2B online trgovina i čemu služi
E-Commerce
Miroslav Benak

U nedavnom postu opisali smo izazove s kojim se suočavaju vlasnici web shopova kojima su kupci pojedinci, odnosno poslovanje u B2C okruženju (business to customer, business to consumer).

Osnovne postavke B2B (business to business) e-commercea su slične i imaju velik dio istih izazova i preduvjeta za uspješnu uspostavu i život web shopa. No, B2B ipak je specifična disciplina i sadržava dodatne elemente koji se moraju uzeti u obzir.

Želim web shop – otkuda početi?
E-Commerce
Miroslav Benak

Prije nekoliko godina u pripremi za jednu komercijalnu prezentaciju e-commercea, odnosno priče o web shopovima, kolega i ja složili smo se oko teze da „web shop nije e-commerce, a e-commerce nije web shop“. Zaključili smo da je percepcija mnogih prilično pogrešna, tj. da sve što znaju o toj temi temelje na onome što vide ili na temelju vlastitog iskustva kupnje na internetu.

Što to zapravo znači? Mnogi polaze u avanturu otvaranja web shopa ne znajući što im sve treba da bi bili uspješni i što ih zapravo čeka na tom putu.

CUC 2017.: Učenje je ključ pripreme za budućnost
Konferencije-CARNet -CARNet korisnička konferencija CUC
Perpetuum Mobile

Oko 1.100 sudionika pratilo je ovogodišnju 19. CARNetovu korisničku konferenciju CUC koja je početkom studenoga održana u Dubrovniku pod nazivom “Povezani znanjem (… 25 godina)“, čime je i prigodno obilježeno četvrt stoljeća interneta u Hrvatskoj.

Perpetuum je već godinama ponosni sponzor tog tradicionalnog događaja. 

Uvod u CSS varijable
CSS-CSS varijable
Zvonimir Dimovski

CSS predprocesori (Sass , Less itd...) danas su jedan od glavnih alata koji frontend developeri koriste kako bi bolje organizirali svoj kod, osigurali bolju kompatibilnost kroz razne verzije/inačice browsera i skratili vrijeme razvoja korisničkih sučelja kroz ugrađenu modularnost.

Baš su šašavi ovi Rimljani
Konferencije
Danko Selak

Već tradicionalno, svake jeseni International Association of IT Asset Managers (IAITAM, www.iaitam.org) dolazi u Europu i organizira svoju jesensku konferenciju. Isto tako tradicionalno, mi iz Perpetuuma, ponosni Provider member u IAITAMU, odlazimo na tu konferenciju kako bismo bili u tijeku s najnovijim zbivanjima na sceni upravljanja IT imovinom.

Perpetuumovac na biciklu: Kako je protekla utrka u Grožnjanu
Perpetuum tim-Perpetuum u zajednici
Marko Plevnjak

Krajem kolovoza u pitoresknom istarskom gradiću Grožnjanu održana je posljednja ovosezonska utrka za XCO Kup Hrvatske. Kao veliki ljubitelj adrenalinskog biciklizma i iskusni sudionik biciklističkih događanja, tu izazovnu prigodu jednostavno nisam mogao propustiti.

Iako sam samu utrku zbog tehničkih problema mrvicu lošije odvozio, u ukupnom poretku XCO (Cross Country Olympic) kupa izgledi su bili znatno bolji te sam se popeo na treće mjesto u kategoriji veterana A.

There should be a CSS Grid
Tehnologije-CSS Grid
Zvonimir Dimovski

Frontend developeri sigurno znaju sve probleme pri izradi layouta koristeći «floatove», «clearfixove», «inline-blockove» ili relativna/apsolutna pozicioniranja. Nažalost, mnogi te načine i danas koriste, ne zato što su oduševljeni raditi na taj «hacky» način, nego su primorani zbog podrške u starijim browserima.

6 pitanja koja postavljamo klijentu prije razvoja novog weba
izrada web stranica
Perpetuum Mobile

Proces redizajna ili izrade nove web stranice u pravilu je složen posao koji podrazumijeva dobru pripremu i planiranje kako bi se cjelokupni projekt kvalitetno realizirao. Naravno, tim Perpetuumovih stručnjaka uvijek je spreman za sve digitalne izazove, ali od neopisive važnosti u procesu kreiranja novoga web odredišta su i informacije koje dobivamo od samoga klijenta, pogotovo u početnoj fazi projekta.

Što AI zapravo može i što njegov razvoj znači za developere
Tehnologije
Perpetuum Mobile

Ne tako davno umjetna inteligencija (artificial intelligence - AI) bila je tek predmet teorijskih rasprava i klasična tema spekulativne fikcije, ali u današnje vrijeme ubrzanih promjena došli smo do točke kada je jasno da će AI snažno promijeniti tehnološki sektor, tržište rada i svakodnevni život.

UX evolucija kroz godine
UX
Zvonimir Dimovski

Rani razvoj UX-a može se pratiti s kraja 19. i početka 20. stoljeća, odnosno razdoblja sve većeg uključivanja strojeva u naše živote. U tom vremenskom kontekstu, bila je to potraga za poboljšanjem industrijskog procesa kako bi se optimiziralo učinkovitost proizvodnje. Ta potraga polučila je velika tehnološka otkrića poput masovne proizvodnje robe korištenjem pokretnih traka ili tisak velike brzine. 

Nova cyber opasnost širi se Europom, na udaru tvrtke i financijske institucije
Novosti
Marko Plevnjak

Europske kompanije na meti su novog hakerskog napada koji je počeo 27. lipnja. Riječ je o varijaciji ransomwarea Petya koji se širi na isti način kao i prijašnja katastrofa zvana WannaCry.

ICT Security Conference: Hakeri više nisu klinci, a krajnji korisnik najveći je rizik
Konferencije-Sajmovi
Perpetuum Mobile

U vrijeme kada internet i digitalne tehnologije kroče brzo naprijed, a privatnost se pretvara u relativan pojam, sigurnost u IT okruženju i zaštita podataka najaktualnije su pitanje. Posljednja istraživanja pokazuju kako tvrtke planiraju uložiti najmanje pola svoga IT budžeta na poboljšanje sigurnosnih infrastruktura i zaštitu od zloćudnoga softvera, što je posljedica rastuće globalne prijetnje hakera i cyber-kriminalaca koji postaju sve organiziraniji, sofisticiraniji i opasniji. 
 

Vjeruju li Hrvati u digitalnu ekonomiju?
Istraživanja
Perpetuum Mobile
Kupuju li Hrvati preko interneta, koliko važnosti pridaju sigurnosti, pod kojim uvjetima otkrivaju osobne podatke, služe li se mobilnim telefonima za plaćanja, te istražuju li usluge i proizvode na digitalnim kanalima - samo su neka od pitanja na koja je odgovore dalo drugo Perpetuumovo nacionalno istraživanje o povjerenju građana u digitalnu ekonomiju.
Kako migrirati poslovanje u oblak?
Edukacije-Seminari
Perpetuum Mobile
Slijedom sve većeg interesa malih i velikih kompanija za migracijom dijela ili kompletnog poslovanja u cloud, Perpetuum je održao besplatni seminar na kojem su se mogli doznati ključni trendovi u ovoj brzorastućoj grani IT-ja, te naučiti kako se priprema i provodi proces selidbe u oblak.

2016

Miran san uz dobar SAM
Baza znanja-Tips'N'Tricks
Perpetuum Mobile
SAM – „software asset management“ ili upravljanje softverskom imovinom – omogućuje korisnicima potpun, ažuran i točan uvid u vrijedan i važan dio imovine poduzeća kojom se nerijetko loše upravlja – softverske licence, odnosno softversku imovinu.
Perpetuum i Locodels predstavili novo Magento rješenje za web trgovine
Novosti-Poslovanje
Perpetuum Mobile
Za potrebe mlade i inovativne hrvatske tvrtke, Perpetuum je razvio modul za Magento platformu koji omogućuje vlasnicima web trgovina da kupcima dostave robu u veoma kratkom roku
Kako planirati i pokrenuti e-trgovinu?
Edukacije-Seminari
Perpetuum Mobile
Seminar u organizaciji Perpetuuma za cilj je imao pokazati kako se razvija elektroničko poslovanje, koji izazovi ali i prilike očekuju tvrtke koje izlaze u online prostor, te što je potrebno za uspješnu e-trgovinu.
Važno je kvalitetno i sustavno upravljati IT imovinom tvrtke!
Konferencije-Sajmovi
Danko Selak
Iako gotovo da nema tvrtke koja se u svom poslovanju ne služi softverom i hardverom, tek je mali broj onih koje shvaćaju da upravljanjem IT rješenjima mogu optimizirati poslovne procese i ostvariti značajne uštede.
Perpetuum na globalnoj Drupal konferenciji
Konferencije-Sajmovi
Perpetuum Mobile
Da je Drupal vrhunska platforma za upravljanje sadržajem na web stranicama i portalima uvjerio se naš Alen Pagač na godišnjem okupljanju developera i tvrtki koje u Drupal bezrezervno vjeruju - DrupalConu.

2015

“Oblaci” u poslovnom svijetu nisu ništa loše
Edukacije-Seminari
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile organizirao je još jedan besplatni seminar na temu „Cloud computing - je li to za moju kompaniju? I ako jest - kako?“ na kojem se tražilo mjesto više. Sudionici su saznali kakvi su trendovi u cloud computingu (ili računarstvu u oblaku), kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. 
Predstavljamo Perpetuumovce - Marko Plevnjak
Perpetuum tim-Upclose & Persona
Perpetuum Mobile
Čini se kako u Perpetuum Mobileu rade samo pravi “perpetuum mobile” jer kako inače objasniti da smo se samo okrenuli oko sebe i pronašli još jednog našeg člana koji je stalno u pokretu.
Perpetuum Mobile na IAITAM konferenciji
Konferencije-Sajmovi
Danko Selak
Hrvat u Irskoj - a nije turist ni ekonomski emigrant. Istina ili mit? Da, čuda su moguća, pa je tako moguće i da čovjek iz Hrvatske otputuje u Dublin radi – posla. Ne radi traženja posla, nego radi zanimljive i kvalitetne poslovne konferencije.
Održan seminar o upravljanju softverskom imovinom
Edukacije-Seminari
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile organizirao je još jedan besplatni seminar, ovog puta na temu upravljanja softverskom imovinom. Sudionici su saznali kakvi su trendovi u SAM području te koje su najbolje prakse kvalitetnijeg i organiziranog upravljanja ovim vrijednim resursom.

2014

Oblačni razgovori - Zašto bi netko koristio servise koje ne može kontrolirati u cijelosti?
Baza znanja-Tips'N'Tricks
Perpetuum Mobile
SaaS (Software as a Service) i Office 365 kao najpoznatiji i najrašireniji predstavnik dokazuju da neke dijelove svog IT sustava ne bi trebalo imati „kod kuće“, jer ne donose dodanu vrijednost tvrtki, već, u velikoj većini slučajeva, troškove.
Perpetuumovci haraju konferencijama
Konferencije-Sajmovi
Perpetuum Mobile
Deseta konferencija Microsoft Advanced Technology Days (http://atd.mscommunity.hr/) održava se u Zagrebu 12. i 13. studenog, a boje Perpetuum Mobilea na čak tri predavanja branit će dvojac u sastavu Tomislav Lulić i Nenad Trajkovski.
Oblačni razgovori
Baza znanja-Tips'N'Tricks
Perpetuum Mobile
Cloud, Oblak, Računarstvo u oblaku. U zadnje vrijeme provlače se kroz medije rašireni pojmovi poznati nama, ljudima iz informatike. No, korisnicima oni predstavljaju nepoznanicu. Nad glavama je veliki znak pitanja. Zašto Oblak (a nije diverzant)? Što se mijenja od mog standardnog pristupa informatici i uslugama?
Što će nama SAM? Mi to možemo sami!
Baza znanja-Tips'N'Tricks
Perpetuum Mobile
Svakoj je tvrtki ili organizaciji u interesu da uštedi i ne plaća nepotrebno ono što joj ne treba i neće koristiti. Uvođenjem SAM strategije točno se zna što čini softversku imovinu, tko ju koristi i za što te se eliminiraju nepotrebni troškovi i štedi novac boljim korištenjem postojećih i budućih licenci.
Perpetuum Mobile na CeBIT Bilism Eurasia
Konferencije-Sajmovi
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile sudjelovao je u nastupu 29 hrvatskih tvrtki na CeBIT Bilism Eurasia, informatičkom sajmu koji se održao početkom rujna u Istanbulu, a čiji je cilj bio povezati euro-azijske informatičke tvrtke i klijente.

2013

Standardno ili Agilno vođenje projekata?
Baza znanja-Tips'N'Tricks
Perpetuum Mobile
Ako želite da projekt ima imalo šansi za uspjeh potrebno je imati dobro razrađenu metodologiju. Metodologije se ugrubo mogu podijeliti na dvije skupine: standardne i agilne. Standardne metodologije se još nazivaju i waterfall (slap), jer se odvijaju po fazama, gdje jedna slijedi drugu i nema iteracija.
Open Government Data: Otvaranje baza javnih podataka može generirati pet bilijuna dolara
Istraživanja-Predviđanja
Perpetuum Mobile
Hoćemo li uzeti dio toga kolača? Ponukani izjavom našeg Ive Špigla, koju smo objavili u jednom od naših prethodnih blog postova, a koja je govorila o potrebi otvaranja i mogućnosti pristupa javih dostupnim podacima.
RightFax: dokaz da ne faksiraju samo dinosauri
Tehnologije
Perpetuum Mobile
Faks je izmišljen prije telefona. Čovjek bi pomislio da su mu kao takvom šanse za izumiranje poprilično velike. Zanimljivo, brojke govore drugačije. One kazuju kako broj poslanih faks poruka u svijetu raste dvoznamenkastom brojkom.
Ivo Špigel sudjelovao u EU chat raspravi na temu eCommercea!
E-Commerce
Perpetuum Mobile
Naš kolega, Ivo Špigel,  sudjelovao je na chat raspravi, u sklopu EU projekta – YourIdeasForEurope i tjedna slobodne trgovine, na temu problematike u sektoru ecommcercea odnosno online trgovine.