Baš su šašavi ovi Rimljani

Danko Selak Konferencije
Baš su šašavi ovi Rimljani

Već tradicionalno, svake jeseni International Association of IT Asset Managers (IAITAM, www.iaitam.org) dolazi u Europu i organizira svoju jesensku konferenciju. Isto tako tradicionalno, mi iz Perpetuuma, ponosni Provider member u IAITAMU, odlazimo na tu konferenciju kako bismo bili u tijeku s najnovijim zbivanjima na sceni upravljanja IT imovinom.  No, za razliku od prethodna dva puta kada je konferencija bila u Dublinu (o tome više pročitajte ovdje i ovdje), kolege iz IAITAMA ove su se godine odlučili za Italiju i Rim.

Iako malo manja od proljetne, američke konferencije, koja uobičajeno skupi oko 1200 sudionika, ovu europsku i dalje pohodi respektabilnih 200+ sudionika iz tvrtki i ustanova članica IAITAMA kao što su npr. ABN Amro, BNP Paribas, Deloitte, Europol, IBM…

Nakon godina bavljenja ovim poslom, čovjek se dovede u situaciju da, za razliku od prije, na ovakvim događanjima manje saznaje novosti i uči, a sve više potvrđuje svoje znanje, aktualnost vlastite ponude te uspoređuje najbolje prakse s većima i razvijenijima od nas. Tako smo i mi potvrdili da u smislu svijesti o problematici i znanja kako se njome baviti, nimalo ne zaostajemo za svijetom. 

Rim1

Bilo je ugodno čuti da je upravljanje softverskom imovinom (Software Asset Management - SAM) i dalje u fokusu, ali nova vremena donijela su i neke promjene unutar SAM discipline, poput činjenice da je računarstvo u oblaku donijelo očekivanu promjenu u taj segment jer se promijenila metrika - više nije bitno koliko nečega (licenci) imaš, nego koliko nečega (licenci) stvarno koristiš. Nije bitno (zapravo jest, ali ne u ovom kontekstu ) jesi li licenciran, nego jesi li optimalno i točno licenciran. Bitno je koristiš li svoje licence u skladu s propisima i sigurnosnim standardima, kako internim, tako i nametnutim od strane regulatora (sveprisutni General Data Protection Regulation - GDPR

Sve u svemu, SAM je sve manje interno tehnička, informatička stvar, a sve više područje kojim se intenzivno bave uprave i financijski menadžment. I to ne samo zbog rizika nekog softverskog audita i potencijalnoga gubitka novca i ugleda, nego sve više zbog činjenice da im postaje jasno da je softver značajna imovina svake tvrtke ili ustanove i da se kvalitetnim upravljanjem tom imovinom, uz uštedu, mogu postići i drugi ciljevi koji na prvi pogled nisu povezani sa softverom, kao npr. racionalizacija poslovanja i optimizacija poslovnih procesa. 

Rim2

A Rim? I zašto je naslov ovoga bloga baš takav kakav jest!? Pa, kad provedete dva dana na konferenciji u hotelu na pola puta između aerodroma i grada, i isplanirate treći dan posjetiti sam Vječni grad, šetati i razgledavati njegove spomenike i muzeje, samo da biste taj dan ujutro saznali da zbog štrajka prijevoznika NIŠTA ne vozi u grad i da se iz hotela ne možete maknuti nigdje, osim na aerodrom, onda se osjetite malo….

Što onda da radi čovjek nego da slegne ramenima, pomisli na jednog strip-junaka i njegovu legendarnu „Baš su šašavi ovi Rimljani…“  - i vrati se kući. 

Dakle, Rim vidjeli nismo, i o tome s vama ne možemo razgovarati. Ali, o upravljanju softverskom imovinom i njezinu utjecaju na vaše poslovanje - apsolutno možemo. To će vam potvrditi naše kolege iz IAITAM-a, kao i mnogi naši cijenjeni partneri i klijenti, poput PBZ-a, Hrvatske pošte, APIS IT-a, HEP-a i mnogih drugih.

Čekamo vas na kavi na terasi Bundek centra!