5 razloga za Drupal 9 nadogradnju web stranica

Ivana Mijić

Drupal zajednica najavila je da od Studenog 2021. do Studenog 2022. teče prijelazno razdoblje nakon čega će prestati pružati aktivnu podršku za rješenja na Drupal 8 i ranijim verzijama platforme. To bi vlasnicima spomenutih web stranica trebao biti značajan poticaj da planiranju njihovu nadogradnju na Drupal 9 verziju čim prije, a mi ističemo 5 najznačajnijh razloga zašto i kako vam u tome možemo pomoći.

Drupal kao jedna od  vodećih besplatnih i iznimno funkcionalnih open source CMS platformi za izradu web stranica konstantno se razvija i unapređuje kako bi korisnicima omogućila kreiranje suvremenih tehnoloških proizvoda. Iz tog razloga redovito se kreiraju sistemske nadogradnje, ali i napuštaju stare tehnologije i rješenja. Tako se od Studenog 2021. prestala pružati aktivna podrška za web rješenja na Drupal 8, a do Studenog 2022. prestati će podrška za rješenja na Drupal 7 verziji platforme.

Što prestanak podrške znači za vas kao vlasnike web stranice na Drupal platformi 7 ili 8?

 • SMANJENA SIGURNOST
  Prestankom pružanja sigurnosnih sistemskih nadogradnji web stranice Drupal 7 i 8 postaju izložene većim sigurnosnim rizicima i prijetnjama.
 • GUBITAK PODRŠKE DRUPAL ZAJEDNICE
  Za web rješenja na Drupal 7 i 8 verziji više se neće kreirati novi proizvodi, ispravke sistemskih grešaka niti dokumentacijska podrška što će otežati njihovo održavanje i upravljanje.
 • OGRANIČENA FUNKCIONALNOST
  Prestanak kreiranja novih modula i pružanja nadogradnji za postojeće ograničit će funkcionalnost Drupal 7 i 8 web stranica što može utjecati na korisničko iskustvo.
 • OTEŽANA INTEGRACIJA
  Povezivanje Drupal okruženja s vanjskim platformama i modulima bit će otežano zahtijevajući ručnu nadogradnju ili kreiranje novih custom modula kako bi sve integracije i dalje neometano radile.

5 razloga za nadogradnju na Drupal 9

Nadogradnja web rješenja na aktualnu Drupal 9 verziju prilika je da vašu web stranicu prilagodite suvremenim tehnologijama i omogućite novu razinu korisničkog iskustva, ovo je 5 najznačajnijih razloga zašto:

#1 AKTIVNA SIGURNOSNA PODRŠKA

Adekvatna sigurnost jedan je od najvažnijih elemenata kreiranja i upravljanja online rješenjima, a dostupnost službene sigurnosne podrške za Drupal 9 znatno pomaže u zaštiti web stranica i otklanjanu mogućih neovlaštenih pristupa i zloupotreba.

#2 ZNAČAJNO LAKŠE KORIŠTENJE PLATFORME

Novi sistem upravljanja, koji uključuje brojne korisne alate, omogućava vlasnicima Drupal 9 web rješenja administraciju i kreiranje sadržaja stranica lakše nego ikada.

Novo administracijsko sučelje, automatske nadogradnje i nove osnovne teme uz mogućnost samostalnog kreiranja stranica omogućavaju upravljanje bez dodatne pomoći inženjera uz olakšano upravljanje fotografijama i video sadržajima.

#3 POBOLJŠANO KORISNIČKO ISKUSTVO

Drupal 9 predstavlja napredno tehnološki razvijenu verziju platforme koja omogućava kreiranje web rješenja koja podržavaju suvremeno korisničko iskustvo i pregled sadržaja prilagodljiv na sve vrste uređaja.

#4 NOVE MOGUĆNOSTI DIZAJNA I “MOBILE FIRST“ PRISTUP

Nova verzija platforme pruža učinkovitije kreiranje dizajna te predlaže “mobile first“ pristup kao tehnološki standard kreiranja web rješenja nastale temeljem praćenja ponašanja korisnika i najboljih praksi.

#5 OLAKŠANE BUDUĆE NADOGRADNJE

Drupal 9 predstavlja temelj lakše i isplativije nadogradnje u budućnosti što će omogućiti da se web rješenja nastave razvijati u skladu s unapređenjima koja donose nove tehnologije.

Koliko traje i košta nadogradnja?

Trajanje i trošak nadogradnje na aktualnu Drupal 9 verziju prvenstveno ovisi o tome koju verziju koristite: nadogradnja sa Drupal 8 ne zahtjeva značajne izmjene koda ili ključnih funkcionalnosti dok je prelazak sa Drupala 7 kompleksniji zahvat koji predviđa više razvojnog angažmana. Također, ovisi o veličini i složenosti vašeg web rješenja kao i radi li se samo o migraciji sadržaja i posebnih funkcionalnosti ili želite napraviti promjenu dizajna i korisničkog iskustva.

Dopustite da vam pomognemo!

Bez obzira o kakav oblik je vama potreban, možemo vam pomoći u adekvatnoj analizi i procjeni opsega investicije te planiranju i realizaciji projekta nadogradnje vaše web stranice na Drupal 9.

 • ANALIZA STRANICE
  Pregledom stranice i njenog sadržaja možemo pomoći u kreiranju tehničkih smjernica koje će prikazati na koji način omogućiti da željene funkcionalnosti na verziji Drupal 9 zadovolje sve vaše potrebe kao vlasnika web rješenja
 • KREIRANJE PLANA
  - nadogradnje korištenih modula
  - nadogradnje dizajn teme
  - migracije postojećeg sadržaja
  - unapređenja SEO elemenata
  - prilagodbe hostinga i održavanja
 • RAZVOJ I/ ILI MIGRACIJA  
  Ovisno o zaključcima analize i vašim potrebama, možemo vas podržati u razvoju novog Drupal 9 rješenja koje će u potpunosti zamijeniti postojeću stranicu te vam pomoći da postojeći sadržaj, posebne funkcionalnosti i elemente koda koje ne želite izgubiti što jednostavnije migrirate na Drupal 9 verziju.

Unaprijedite svoju web stranicu na Drupal 9 s Perpetuumom!

Pozivamo vlasnike Drupal web stranica da čim prije krenu u njihovu nadogradnju na aktualnu Drupal 9 verziju koja pruža suvremene tehnološke mogućnosti, aktivnu sigurnost i poboljšano korisničko iskustvo, a naš tim iskusnih analitičara i razvojnih inženjera pomoći će vam u kvalitetnoj realizaciji projekta. Kontaktirajte nas!