Migracija u oblak više nije bauk

Vi ste ovdje

 Blerim Sela, Perpetuum Mobile

Predsjednik uprave Perpetuum Mobilea, Blerim Sela

Tvrtke i organizacije u Hrvatskoj više ne razmišljaju o tome trebaju li prijeći na računarstvo u oblaku ili ne, već ih više muči kako to izvesti.

Upravo zato Perpetuum Mobile organizirao je besplatni seminar “Migracija u oblak” na kojem su stručnjaci koji znaju sve o oblacima podijelili svoja i svjestska iskustva.

Glavno je pitanje bilo što ima smisla seliti u oblak, kojim redom, kako započeti i kako završiti te koji su rizici, a koje prednosti migracije u oblak, kao i koje sve elemente treba uzeti u obzir kod planiranja migracije, da li je tranzicija jednosmjerna ili ne; i na kraju - ima li skrivenih troškova, gdje su se „sakrili“ - odnosno - koliko to sve zapravo košta.

Ratko Mutavdžić, Microsoft

Ratko Mutavdžić iz Microsofta

U uvodnom predavanju, Ratko Mutavdžić iz Microsofta podijelio je s okupljenima globalna korisnička iskustva upotrebe Microsoft cloud platforme. Tako su sudionici seminara mogli saznati kako je Estonija, s 1.3 milijuna stanovnika, pretvorila državu u servis za građane koja se više ne zna vratiti na papirnato poslovanje. S druge strane, nogometni klub Real Madrid odabrao je upravo Microsoft cloud kao glavnu platformu kroz koju nudi sadržaj za više od 420 milijuna obožavatelja diljem svijeta.

Kako cijeli seminar ne bi prošao u ozbiljnom tonu, pobrinuli su se Danko Selak i Marko Plevnjak, ili kako su se sami nazvali “Stanio i Olio Perpetuum Mobilea”. Oni su na veoma jednostavan i zanimljiv način pokazali atraktivna Perpetuumova rješenja za poslovanje u oblaku,, ali i prikazali samu migraciju poslovanja neke tvtke u oblak.

Kako je sam istaknuo Selak, “oblak nije magla” i njegovo uvođenje u poslovanje neke tvrtke neće rezultirati “otkazima u IT odjelu”.

“Najsretniji je onaj IT-evac koji ne mijenja toner u printeru nego gradi neko inovativno rješenje”, istaknuo je Selak dodavši pri tome kako se upravo uvođenjem cloud computinga u tvrtkama javlja potreba za kreativnim i inovativnim rješenjima u poslovanju. 

Danko Selak i Marko Plevnjak, Perpetuum Mobile

Danko Selak i Marko Plevnjak iz Perpetuum Mobilea

Tijekom prezentacije pokazao je sve prednosti prelaska na poslovanje u oblaku, ali i otkrio okupljenima da su platforme poput Office365 ili Azurea dobar smjer, ali i samo dio rješenja, odnoosno dio onoga o čemu treba voditi računa kad se razmatra prijelaz  prema poslovanju u oblaku. 

Plevnjak je pak pokazao kako migracija, kad je dobro osmišljena i stručno vođena nije nikakav bauk već proces koji rezultira unaprijeđenim poslovanjem tvrtke odnosno institucije u kojoj se provodi.

Okupljeni su na kraju sudjelovali u kratkoj nagradnoj igri u kojoj je troje najsretnijih posjetitelja nagrađeno Perpetuumovim poklon paketima.

Perpetuum Mobile će i dalje educirati svoje klijente, ali i širu poslovnu javnost, o prednostima prelaska na poslovanje u oblaku i svim poslovnim rješenjima koje može ponuditi.

Vidimo se ponovno na nekom sljedećem poslovnom druženju!

 

Na ovoj stranici možete preuzeti zanimljive dokumente vezane uz temu događanja:

- Prezentacija "Microsoft Cloud Experience" - Ratko Mutavdžić

- Prezentacija "Migracija u oblak" - Danko Selak i Marko Plevnjak

 

 

Povezani Članci